| Een bijeenkomst van de aandeelhouders van NewB (archief).

NewB moet 40 miljoen euro kapitaal bijtanken bij investeerders

© Belga
10/05/2022

De coöperatieve bank NewB gaat opnieuw op zoek naar vers kapitaal. De bank moet 40 miljoen euro bijkomend kapitaal tanken en kijkt daarvoor naar institutionele investeerders. Dat bedrag, bepaald in samenspraak met de regulator, moet NewB toestaan om bijvoorbeeld kredieten voor energierenovaties en -investeringen toe te kennen.

NewB timmerde lang aan de weg om een banklicentie te krijgen. In 2011 startten de plannen, om pas begin 2020 een bankvergunning te krijgen van de Nationale Bank. Het bedrijf richtte zich in het verleden op particulieren voor de financiering, maar ook op middenveldorganisaties en institutionele beleggers.

Zoektocht naar 40 miljoen euro

De bankenregulator heeft nu bepaald dat NewB bijkomende middelen nodig heeft. "We zoeken dit jaar een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro. Dat bedrag, dat we samen met de regulator bepaald hebben, moet onze behoeften dekken voor de volgende vier jaar," zegt CEO Thierry Smets.

"Het geld zal bijvoorbeeld dienen voor de kredietverlening of de ontwikkeling van nieuwe systemen," legt hij uit. Het geld is nodig voor "een break-evenscenario in 2026," na eerst nog 2 à 3 jaar verlies. Er zijn nog geen formele engagementen, maar Smets heeft er alle vertrouwen in om het bedrag te behalen, klinkt het. Zo zijn er reeds gesprekken geweest met institutionele investeerders en de feedback was goed. "Dat betekent dat we niet meer naar de particulieren gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni