| Een kantoor van NewB aan Flagey.

NewB voert gesprekken met Brusselse en Waalse regeringen over kapitaalverhoging

NL
© Belga - BRUZZ
30/09/2022

De coöperatieve bank NewB voert gesprekken met de Waalse en Brusselse regeringen en met institutionele beleggers over de kapitaalverhoging van 40 miljoen euro die de Nationale Bank gevraagd heeft. Dat meldt de bank vrijdag, de dag van de deadline voor die kapitaalverhoging. NewB geeft geen commentaar op de vraag of de kapitaalverhoging rond zal geraken.

"We hebben geen commentaar over de kapitaalverhoging en geven geen informatie over wat wel of niet gelukt is," klinkt het bij NewB, de bank die na de financiële crisis een tegengewicht wilde bieden met ethisch bankieren. Wanneer er wel een communicatie volgt, wil de bank vrijdag niet kwijt. "De prioriteit is nu het gesprek met de Nationale Bank", maar wanneer dat gesprek zal plaatsvinden is niet bekend. Volgende week vindt er bij NewB ook een raad van bestuur plaats.

NewB wil wel kwijt dat er nog gesprekken lopen met institutionele beleggers en met de Waalse en Brusselse regeringen. Beide overheden investeerden eerder al elk 400.000 euro in de bank.

Défi tegen

Donderdag werd bekend dat Brussels staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) 1 miljoen euro wilde vrijmaken om de bank te redden. Daar is voorlopig echter geen akkoord over, onder meer omdat Défi het er moeilijk mee heeft.

Waals minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) zei donderdag nog dat de Waalse overheid "duidelijk andere prioriteiten heeft" dan de kapitaalverhoging van NewB.

Druk zetten

De bank laat ook weten dat ze 37.060 handtekeningen verzamelde en steun krijgt van 110 organisaties. Via de steunactie wilde NewB aantonen dat er veel steun is binnen de bevolking voor het project om zo druk zetten op eventuele investeerders. CEO Thierry Smets zei eerder deze maand dat hij hoopte op minstens 20.000 handtekeningen.

NewB stelt ook dat de bank "verre van failliet is" en wil de 20.000 bankklanten geruststellen dat ze voldoende liquide middelen heeft om bij een eventuele ontbinding het geld terug te betalen, en dat anders het Garantiefonds tussenkomt. Coöperanten zouden in dat geval hun inleg terugkrijgen "nadat aan alle verplichtingen is voldaan".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni