| Pop-upkantoor van NewB aan Flagey.

Analyse

De overlevingskansen van bank NewB: 'Moeilijk verhaal, maar niet onmogelijk'

CD
© BRUZZ
14/06/2022

Het gaat niet zo goed met de coöperatieve bank NewB. Om te blijven bestaan moet de bank tegen eind september op zoek naar 40 miljoen euro vers kapitaal. Zonder dat kapitaal moet NewB stoppen en zullen de coöperanten, waaronder finance&invest.brussels een deel van hun geld kwijtraken.

Zondag raakte bekend dat de begroting van de coöperatieve bank NewB slechts door vijf van de elf institutionele aandeelhouders werd goedgekeurd. "Dit is alvast geen goed nieuws," zegt Hans Degryse, hoogleraar financiële economie aan de KU Leuven. Volgens Degryse is het nog te vroeg om te oordelen of de bank al dan niet zal overleven. Veel zal afhangen van de houding van de Nationale Bank.

Om hun bankenlicentie te kunnen behouden, moet NewB tegen september namelijk 40 miljoen euro bijeenkrijgen. "Ofwel moet NewB extra kapitaal vragen aan de huidige aandeelhouders, ofwel moeten ze op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Dat is geen eenvoudige opdracht. Ze zullen moeten aantonen dat de bank een bestaansreden heeft. Als die grote investeerders dan niet bereid zijn om over de brug te komen, wordt het een moeilijk verhaal. Al is het zeker niet onmogelijk."

Voor ethische banken als NewB is geld bijeenbrengen en uitlenen sowieso een grotere uitdaging, zegt Degryse. "Ze moeten dat op een maatschappelijk verantwoorde manier verwerven, via groene leningen bijvoorbeeld. Dat is een heel nobel doel, maar het is moeilijker. Bovendien komt er ook steeds meer concurrentie van andere banken die ook bijvoorbeeld groene leningen aanbieden."

Risico voor Brussel

Volgens econoom Pascal Paepen (Thomas More en KU Leuven) is het een grote uitdaging voor NewB, maar is een faillissement niet aan de orde. "De Nationale Bank kan wel de licentie intrekken als NewB niet aan die 40 miljoen euro komt. Dan moet de bank stoppen en aangezien een deel van het kapitaal al is opgegeten, kunnen de coöperanten dat deel niet meer terugkrijgen. Het is al een maand bekend dat NewB aan dat geld moet zien te geraken en sindsdien is er nog niets gebeurd. Er kan wel gelobbyd worden voor uitstel."

Als het niet goed afloopt met de bank, kan dit ook gevolgen hebben voor Finance & Invest Brussels die 400.000 euro investeerde. "Je zou de vraag kunnen stellen of dat de taak van de overheid is," zegt Degryse. "Het risico is bovendien groot. Maar natuurlijk is het makkelijker om achteraf te oordelen."

"We hebben geïnvesteerd omdat het voorgestelde project potentieel had. Ze staan zeker  voor serieuze uitdagingen, en moeten nu focussen om die op te lossen." 

Franc Bogovic, Finance & Invest Brussels

Franc Bogovic, vice-CEO van Finance & Invest Brussels

"We hebben geïnvesteerd omdat het voorgestelde project potentieel had. NewB is erin geslaagd om bij de start 116.000 coöperanten te overtuigen om mee in hun verhaal te stappen. Ze staan zeker voor serieuze uitdagingen, en moeten nu focussen om die op te lossen," zegt Franc Bogovic van Finance & Invest Brussels.

Bogovic benadrukt dat het de taak is van Finance & Invest Brussels om te investeren in projecten met potentieel om de Brusselse jobcreatie te ondersteunen. "De rol van een investeringsmaatschappij is om risico's te nemen, maar die risico's moeten gebalanceerd zijn. Dat is ook het geval bij ons. We hebben het vorig boekjaar met winst afgesloten. Als er in een jaar faillissementen zijn, is dat altijd pijnlijk. We moeten niet vergeten dat dat vaak mensen zijn die hun job kwijt raken. we houden momenteel een goed evenwicht tussen risico en winst. Winst die geherinvesteerd wordt in Brussel."

Hoe het zal aflopen met NewB valt moeilijk te voorspellen. Om erbovenop te geraken moet de bank volgens Paepen het vertrouwen winnen bij investeerders, zegt Paepen. "Het vertrouwen bij de aandeelhouders is voor een deel weg. Om de huidige en nieuwe investeerders te overtuigen, zal de bank daar dus moeten op inzetten. Dat zal vooral via mond-aan-mond-reclame moeten gebeuren, gezien reclame heel wat geld kost."Ook is NewB volgens Paepen niet commercieel genoeg. "De bank heeft te weinig urgentie om geld te verdienen en zo weinig mogelijk verlies te lijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , NewB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni