Nieuw slachtoffer in Europese wijk: Brasserie Park Side failliet

© Saskia Vanderstichele
| De bar in Brasserie Park Side.

De Brasserie Park Side, tussen het Jubelpark en Schuman, is failliet. De coronacrisis joeg de eurocraten en toeristen de Europese wijk uit, maar de eigenaar klaagt ook over de gebrekkige Brusselse steun aan de horeca tijdens de coronacrisis.

Na tien jaar legde het restaurant, dat 320 personen kon ontvangen op de twee verdiepingen op de hoek van de Blijde Inkomstlaan en de Wetstraat, de boeken op 8 maart neer. "De regering is de horeca vergeten," leest het op affiches op de ramen van de brasserie. "Het telewerk heeft ons gedood."

Eigenaar Christian Vanden Boogard is dan ook niet mild over de Brusselse regering. "We hebben geen steun gekregen," stelt hij tegenover La Capitale. "In Vlaanderen of Frankrijk hadden we echte steunpremies gekregen. Het Brussels Gewest heeft me slechts 7.000 euro uitgekeerd voor heel 2020. Dat is niet eens genoeg om de huur voor een maand, van 10.000 euro, te betalen."

Eurocraten en toeristen

Brasserie Park Side was vooral afhankelijk van Eurocraten. "Zij maakten ongeveer 90 procent van ons cliënteel uit," aldus Vanden Boogard. Ook toeristen zijn belangrijke klanten. Uitgerekend die twee groepen zijn al sinds maart 2020 grotendeels verdwenen uit de stad. "Er zijn geen hotels open, er vliegen geen vliegtuigen en de Europese instellingen zullen voorlopig blijven telewerken," zegt Vanden Boogard.

Ook vanwege de onzekere toekomstperspectieven werd beslist om de boeken op 8 maart neer te leggen. De situatie in de Europese wijk en de onzekere toekomst maakte al meer slachtoffers. Veel handelaars vragen zich af of hun cliënteel wel zal terugkeren. Vorig jaar al besliste de populaire vishandelaar Noordzee om de vestiging in de Europese wijk, vlakbij het Luxemburgplein, te sluiten.

De eigenaar investeerde volgens La Capitale in totaal 1,7 miljoen in de zaak. Wat de 65-jarige Vanden Boogard nu gaat doen, weet hij naar eigen zeggen nog niet.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?