Pal in het Ilot Sacré, het toeristisch hart van Brussel, heeft hub.brussels de horeca-incubator Kokotte geopend. De spits in het pop-uprestaurant wordt afgebeten door ondernemer Pierrick die gedurende vier maanden de kans krijgt om te ontdekken of zijn droom Chocolero's levensvatbaar is.

Kokotte loopt over drie jaar in een pand in de Beenhouwerstraat. Gedurende vier maanden krijgt de aspirant-restaurateur een zaal van 30 couverts ter beschikking, inclusief een ingerichte professionele keuken, het nodige meubilair en de inrichting.

De jonge ondernemer krijgt ook de nodige bijstand van hub.brussels tijdens, voor en na het project, lichtte staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte toe. De ondernemer betaalt een symbolische huur van 800 euro per maand, die ook de kosten voor water en energie dekt.

Circulair

Hub.brussels heeft 160.000 euro uitgetrokken voor de start van het project en voorziet daarnaast een werkingsbudget van 70.000 euro per jaar. Het project werkt volgens de principes van de circulaire economie. Zo werd voor interieurinrichting enkel gerecycleerd, ecologisch of gehuurd meubilair gebruikt. De keuken werd door het Brussels bedrijf Diamond ter beschikking gesteld, het meubilair door Vitra.

Chocolero's biedt ambachtelijk bereide chocoladedranken en zelfgemaakte desserts op basis van fairtradechocolade aan. De cacao is afkomstig uit plantages in Peru en Columbia. Initiatiefnemer Pierrick heeft vier werklozen aangeworven, twee voor de zaal en twee voor de keuken. Hub.brussels is met Kokotte niet aan zijn eerste incubator toe.

Modulair en tijdelijk

Eerder bleken l'Auberge Espagnole in Etterbeek, Taste.brussels en Kanal Store succesvol. Nu gaat ook een project voor de horeca-sector opgestart. Die sector heeft het de laatste jaren zwaar te verduren door de voetgangerszone, de veiligheidsproblemen, de mobiliteit en de witte kassa.

Vorig jaar gingen 500 zaken failliet. Met de naam Kokotte wil hub.brussels wijzen op het modulaire en tijdelijke aspect van het project, net als een kot. De naam verwijst ook naar een braadpan en de chef achter het fornuis. In het Nederlands doet de naam ook aan koken en kokkerellen denken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, kokotte, hub.brussels, horeca, ilot sacre

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni