Nieuwe maatregel: twee maanden extra om onroerende voorheffing te betalen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 maart 2020
Updated: 25-03-2020 - 18:35

Brusselaars krijgen langer de tijd om hun onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting op vastgoed, te betalen. Door de coronacrisis krijgen eigenaars van vastgoed in het gewest geen twee maar vier maanden om de belasting te betalen.

De ministerraad beslist waarschijnlijk volgende week over de maatregel die minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) voorstelt. De minister zelf verwacht geen problemen.

Woningeigenaren betalen normaal jaarlijks een onroerende voorheffing. De hoogte hiervan wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen dat verbonden is aan het goed. De eerste aanslagbiljetten gaan normaal in juni de deur uit. "Normaal hebben burgers dan twee maanden om te betalen", aldus Gatz. "Nu verlengen we die periode tot 4 maanden. Mensen met een persoonlijk betalingsplan krijgen geen vier, maar zes maanden de tijd."

Betalingen spreiden

Gatz zegt dat de maatregel burgers meer ademruimte moet bieden zodra de coronacrisis voorbij is. "Niemand weet wanneer de economie zal hervatten", zegt hij. "Als dat gebeurt, willen we zowel burgers als bedrijven de kans geven om hun betalingen te spreiden."

Over andere steunmaatregelen voor de Brusselse economie kon Gatz voorlopig niets zeggen. Dat die er zullen komen, lijkt evenwel duidelijk. "Het is nu vooral zaak om maatregelen te nemen die complementair zijn aan de federale steunmaatregelen. We zijn druk bezig met het afstemmen daarvan, het moet zeker geen opbod van maatregelen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?