Nieuwe sterrenclassificatie voor Brusselse hotels

© PhotoNews
| The Hotel, viersterrenhotel aan de Waterloolaan op de Brusselse Kleine Ring.

Sinds 15 januari kunnen Brussels hotels instappen in een nieuw systeem van comfortclassificatie. Ze kunnen kiezen om hun vroegere classificatie te behouden of om zich niet meer te laten classificeren.

Het Brussels Gewest is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor toerisme. Maar het Gewest had de comfortclassificatie van toeristische verblijven, die vroeger afhing van de Gemeenschappen, tot dusver nog niet wettelijk geregeld. De regering heeft intussen op voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS) een nieuwe reglementering goedgekeurd.

Niveau van comfort

De nieuwe comfortclassificatie is afgestemd op de "hotelstars-indeling", die toegepast wordt in de andere gewesten en gemeenschappen, maar ook in het buitenland. De nieuwe criteria zijn het resultaat van onderhandelingen tussen meerdere Europese landen, waaronder ook België, en werden opgesteld in samenspraak met de internationale afnemers van hoteldiensten.

"De sterren van de Brusselse hotels worden in ere hersteld. Dat is een goede zaak voor de toeristen die meteen een indicatie krijgen van het niveau van de dienstverlening, maar ook voor de hoteluitbaters die zich beter zullen kunnen positioneren op de markt", meent Vervoort.

Tot vijf sterren superior

Ook de Brusselse hotelsector reageert tevreden. "De sterrenclassificatie blijft voor de hotels een belangrijk instrument om zich te positioneren en zich te onderscheiden. Het is ook een manier om de kwaliteit en de diversiteit van de dienstverlening in de sector in de kijker te plaatsen. De online audittool zal de mogelijkheid bieden om de toekomstige classificatie, met tussencategorieën gaande tot 'vijf sterren superior', te testen", zegt Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotels Association.

Brussel Economie en Werkgelegenheid ontvangt en onderzoekt de aanvragen, voert audits uit en kent sterren toe op basis van een procedure waarbij ook de uitbater betrokken wordt. De administratie staat ook in voor controles om ervoor te zorgen dat de geclassificeerde verblijven garant blijven staan voor kwaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?