Nieuwe VBO-voorzitter wil van Brussel financieel centrum maken

© Photo News
| Viering van de 125ste verjaardag van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), in aanwezigheid van koning Filip (links) en kersvers VBP-voorzitter Bart De Smet (Ageas).

De nieuwe voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) luistert naar de naam Bart De Smet. De topman van verzekeraar Ageas werd donderdagavond, wanneer het VBO zijn 125e verjaardag vierde in Bozar, voorgesteld aan zo'n 2.500 genodigden. Eén van zijn ambities: Brussel opnieuw profileren als een financieel centrum.

De 62-jarige De Smet, die donderdag de fakkel overnam vij het VBO, is geen tafelspringer. Eerder een consensuszoeker. Hij kwam in 2009 aan het roer van Ageas, dat als deel van Fortis mee in de klappen deelde toen de bankencrisis insloeg. De verzekeraar ging door zwaar weer, maar onder leiding van De Smet overleefde Ageas de storm.

Brexit

Het is de eerste keer dat het VBO iemand uit de financiële sector aanstelt als voorzitter. De Smet, de komende drie jaar het boegbeeld wordt van ondernemend België, is brandend ambitieus. "België moet over tien jaar weer bij de competitiefste economieën horen", aldus de nieuwe voorzitter. Dat kan alleen maar door de loonhandicap af te bouwen, alsook de kwaliteit van het onderwijs en de werkzaamheidsgraad op te trekken.

De Smet ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor de hoofdstad. "We moeten uitzoeken hoe we Brussel als financieel centrum kunnen profileren", aldus de topman van Ageas in De Tijd. "Door de brexit kan Brussel als Europese hoofdstad een alternatief zijn voor Londen. We brachten een paar spelers, zoals herverzekeraar Lloyd's, naar hier. Als we ons concentreren op bepaalde niches, moeten dat er meer kunnen worden."

Fiscale stabiliteit

Het leek er nochtans op dat Brussel de concurrentiestrijd met andere Europese hoofdsteden zou verliezen, maar volgens De Smet is het nog niet te laat. "De echte gevolgen van de brexit moeten zich nog laten voelen. Een mirakeloplossing is er niet, maar laat ons dan maar creatief zijn."

De Smet benadrukt wel het belang van een stabiele fiscaliteit. "Brussel moet bedrijven die fiscale zekerheid kunnen bieden. Je moet ook opletten met het steeds bijkomend verstrengen van Europese regels. Dat schrikt investeerders af", waarschuwt de kersverse voorzitter van het VBO.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?