20191203 Besparingen Jan Jambon BRUZZ ACTUA 1687

| Vlaams minister-president Jan Jambon.

Nieuwe Vlaamse premie voor bedrijven die niet dicht moeten

TRO
© Belga
01/04/2020

De Vlaamse regering heeft woensdag bijkomende steunmaatregelen aangekondigd om mensen en bedrijven te helpen tijdens en na de coronacrisis. Zo komt er een compensatiepremie voor bedrijven die niet dicht hoeven, maar toch verlies lijden en is er gratis kinderopvang tijdens de paasvakantie. "Al kunnen we nooit alles compenseren", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De Vlaamse regering kwam woensdag met een nieuw pakket maatregelen om onder meer de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De regering wil diep in de buidel tasten, verzekerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdagmiddag tijdens een persconferentie. "Deze situatie dwingt ons tot realisme en doordachte acties, vanuit een diepe bekommernis en vanuit een vaste overtuiging die bergen kan verzetten. Daarom is de Vlaamse regering bereid gigantische inspanningen te doen, zodat Vlaanderen die tsunami kan doorstaan. We zullen mensen en bedrijven helpen om financieel hoofd boven water te houden en te overleven."

Maar tegelijkertijd zal de overheid "nooit alle verliezen, alle lagere inkomsten, kunnen opvangen of compenseren", was Jambon duidelijk. "Daar is gewoon niet genoeg geld voor, daar ben ik heel eerlijk in. De overheid is niet in staat het totale verschil bij te passen." De minister-president benadrukte wel dat de regering "het maximale wil doen van wat in de mogelijkheden ligt, zeker ook voor wie de voorbije jaren de moed had om te durven ondernemen."

De maatregelen gelden in principe voor Vlamingen en dus niet voor Brusselaars. Al zijn er uitzonderingen.

Compensatie voor bedrijven

De belangrijkste economische maatregel die werd aangekondigd, was een extra steunpremie van 3.000 euro voor bedrijven die niet dicht moeten, maar wel 60 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis. De Vlaamse regering besliste eerder al om alle bedrijven en handelszaken die verplicht de deuren moeten sluiten door de coronacrisis een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro toe te kennen. Maar heel wat ondernemingen die wel nog aan de slag zijn lijden eveneens zware omzetverliezen. De regering voorziet nu voor hen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro.

De nieuwe premie is onder meer bedoeld voor loodgieters, tandartsen, kinesisten, cateraars, verhuurbedrijven, schilders of kleine delicatessenzaken, verduidelijkte Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). Voorwaarde is wel dat het omzetverlies tussen 14 maart en 30 april minstens 60 procent bedraagt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor starters moet er sprake zijn van een daling van 60 procent ten opzichte van het financieel plan.

Ook wie bijvoorbeeld zelfstandige is in bijberoep zal de premie kunnen aanvragen, op voorwaarde dat dezelfde sociale bijdragen betaald worden als een zelfstandige in hoofdberoep. Wie lagere sociale bijdragen betaalt, kan een premie krijgen van 1.500 euro, tenminste als men niet voor meer dan 80 procent actief is als werknemer. Daarnaast verhoogt de Vlaamse regering de waarborgcapaciteit bij Gigarant van 1,5 miljard tot 3 miljard euro. Dat geld kan gebruikt worden om bedrijven overbruggingskredieten te geven of schulden te waarborgen.

Voor start-ups en scale-ups wordt de mogelijkheid voorzien om een achtergestelde lening aan te gaan op een termijn van drie jaar aan een lage rentevoet. "Het is absoluut onze bedoeling om er met deze maatregelen voor te zorgen dat we door deze moeilijke periode geraken zodat we, nadat de gezondheidscrisis is opgelost, met hernieuwde energie klaarstaan om onze economie opnieuw volledig gezond te maken", zei Crevits. De Vlaamse regering werkt ook aan een noodfonds voor sectoren als cultuur, sport of jeugd. Daar zou zo'n 200 miljoen euro in zitten.

Kinderopvang

De Vlaamse regering voorziet daarnaast gratis kinderopvang in de paasvakantie voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. De aanbieders krijgen daarvoor een compensatie.

Tegelijk zullen veel ouders hun kinderen thuis houden. Daarom voert de regering ook voor de buitenschoolse opvang een financiële compensatieregeling in, zodat de inkomsten gegarandeerd zijn. De initiatieven krijgen een forfaitair bedrag per erkende of geattesteerde plaats voor buitenschoolse kinderopvang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Politiek, corona, coronacrisis, coronavirus, Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni