Ook Brasserie Verschueren gaat crowdfunding organiseren: 'Alles al geprobeerd'

© Brasserie VerschuerenBrasserie de la Seine
| Brasserie Verschueren is al sinds 1880 een vaste waarde in Sint-Gillis. Robert Van Craen runt het café sinds 1998.

In een video op sociale media trekt cafébaas Robert Van Craen van Brasserie Verschueren in Sint-Gillis aan de alarmbel over de situatie van zijn en andere cafés. Na massale steunreacties heeft hij nu beslist om een crowdfundingactie te starten. “Ik heb bij mijn bank en de overheid alles al geprobeerd”

Het art-decocafé op de hoek van het Sint-Gillis Voorplein is er al sinds 1880 en is een vaste waarde in de gemeente. Nu bevindt het café zich op de rand van het faillissement, zegt uitbater Robert Van Craen. “Dat had ik me een jaar geleden nooit kunnen inbeelden”, zegt hij in een video op hun Facebookpagina, die hij deze week deelde.

De video maakte hij eigenlijk voor zijn eigen personeel, om hen een hart onder de riem te steken en hen te tonen dat hij wel degelijk zijn best deed om alle mogelijke steun in te zamelen. Zijn medewerkers vonden dat hij de video moest delen en deden dat voor hem. Nu is het bericht op twee dagen tijd al meer dan 15.000 keer bekeken en krijgt Van Craen enorm veel berichtjes en steunbetuigingen.

“Dat had ik niet verwacht, maar het is formidabel”, zegt Van Craen aan BRUZZ. “Ik wou vooral onze brasserie verdedigen en het probleem van heel wat horecazaken uitleggen, in plaats van het nog maar eens in te vullen op een formulier."

Faillissement

Van Craen heeft al hulp en geld gezocht bij zijn bank en de overheid, maar botste vaak op een muur, vertelt hij. “Ofwel heb je nog te veel medewerkers om een lening te krijgen, ofwel heb je al te veel van je eigen geld gebruikt, het is altijd iets”, zegt Van Craen. “Je moet die aanvragen met een rekenmachine en een professionele boekhouder gaan maken. Ik ben cafébaas, geen expert in cijfers, maar ik probeer me te redden.”

Bij de bank kreeg de brasserie dus geen nieuwe lening, van het Gewest is er behalve de vaste premie van 3.000 euro niets extra gekomen. “Die premie diende eerst als overbrugging tot 15 december, maar intussen moeten we al sluiten tot midden januari en misschien wel langer tot in maart. Er is niets extra gekomen om de kosten tijdens die maanden te dekken”, zegt hij. Hij wacht wel nog op eventuele liquiditeitssteun van het Gewest, maar eigenlijk mag hij daar geen aanspraak op maken omdat zijn zaak daar, met maar 9 voltijdse medewerkers in plaats van 10, net te klein voor is.

Een laatste poging om bierpakketten te verkopen, werd dan weer verboden door de politie en gemeente omdat enkel restaurants aan takeaway mogen doen. En dus noemt Van Craen zichzelf al technisch gezien failliet. “Ik ben alleen nog niet officieel failliet omdat iedereen me zegt dat ik geld in de zaak moet blijven steken”, zegt hij.

Zijn eigen spaargeld zit daar nu al volledig in, oorspronkelijk met het plan om op 15 december weer te kunnen openen. “Zolang ik niet weet hoe lang we moeten sluiten, kan ik niet berekenen hoeveel geld ik moet vrijmaken”, zegt hij. Zijn maandelijkse huur en andere kosten lopen gewoon door. De eigenaar van het café – een grote brouwerij – heeft de huurprijs voor slechts één maand gehalveerd. Nu zijn alle huurkosten weer op hun normale niveau.

Crowdfunding

En dus begint Brasserie Verschueren vanaf dit weekend een eigen crowdfunding. Het personeel is die momenteel aan het opmaken en wil hem zo snel mogelijk lanceren. “Het is vooral de bedoeling dat mensen die ons willen steunen, dat nu ook kunnen”, zegt Van Craen. In zijn eigen gemeente startte biercafé Moeder Lambic eerder deze week ook al zo’n crowdfunding.

“Wij willen daarmee zeker ook onze jobstudenten ondersteunen, want zij krijgen geen enkele steun van de overheid maar ze moeten wel hun kot en hun eten kunnen betalen”, zegt Van Craen. “De overheid veronderstelt dat hun ouders dat dan maar moeten dekken, maar bij ons werken net studenten voor wie die ene dag werk echt belangrijk is om hun kot te kunnen betalen.”

Verder noemt hij het een vorm van fierheid. “Ik ben de baas, dus ik probeer mijn zaak te redden met alle middelen die er zijn: de bank, het Gewest, de gemeente. Dan is het heel moeilijk om aan je klanten te zeggen dat het niet lukt. Daarom richten we ons nu op de gemeenschap. Wie ons wil steunen, heeft daar nu de mogelijkheid toe.”

Bekijk hieronder de oproep die Robert Van Craen woensdag deed via Facebook:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?