‘Overheid rolt rode loper uit voor Docks en Neo’

© Ivan Put

Docks is het eerste van de drie aangekondigde shoppingcentra in het noorden van het gewest dat opengaat. “Ik moet de ondernemerszin van de projectontwikkelaar toejuichen, maar met dit winkelcentrum wordt de al zo fragiele handel in Brussel niet versterkt,” zegt Anton Van Assche van Unizo.

De ondernemersorganisatie had van meet af aan bezwaren tegen Docks, net zoals ze nog steeds gekant is tegen de komst van Neo en Uplace, alle drie in de periferie van Brussel. “De Brusselse overheden zeggen dat er nood is aan extra winkelaanbod in het noorden van de stad. Ze baseren zich op een studie waaruit blijkt dat Walen wel nog in het zuiden van Brussel komen winkelen, maar Vlamingen niet meer in het noorden. Zou het kunnen dat Vlamingen het gewoon gezelliger vinden in Mechelen of Wemmel? Trouwens, wat heb je aan Vlamingen die niet verder rijden dan Van Praet?”

Van Assche vindt het een gemiste kans dat de overheid de promotor geen plek in het centrum heeft aangeboden. “Of bijvoorbeeld het oude Electrabelgebouw aan Troon. Dat had een soort Harrod’s kunnen worden.” Het terrein aan het water bij Van Praet was volgens Van Assche meer geschikt voor industrie. “Of voor een uitbreiding van Mabru.”

Docks heeft volgens hem alle truken van de foor gebruikt om in het bestemmingsplan te passen. “Het gebied was bestemd voor industrie of grote handelszaken. De promotor heeft dan maar zes units getekend, zes grote winkels, zo leek het. Maar in de prospectus zag je al meteen dat ze opgedeeld zouden worden in kleinere winkels.”

Unizo heeft ook vragen bij het aanbod in het shoppingcentrum. “Ooit werd gesproken over concept- en beleveniswinkels. Dat maken ze uiteindelijk niet waar. Het verhaal dat Docks complementair is met de handel in het centrum, klopt dus niet. Ik vrees dat de handelaars er wel degelijk last van zullen hebben en dat op een moment dat ze al in zwaar weer zitten.”

Volgens Van Assche moeten alle overheidsinspanningen nu naar de voetgangerszone gaan. “De overheid rolt de rode loper uit voor winkelcentra in de periferie, maar ook hotel Métropole en broodjeszaak Au Suisse zitten daarop te wachten.”

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?