Overlegcomité over stijgende energieprijzen komt woensdag om 15 uur samen

© Belga
28/08/2022
Updated: 28/08/2022 14.48u

Het Overlegcomité buigt zich woensdag om 15 uur over de stijgende energieprijzen. Dat zegt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld).

De premier kondigde zaterdag aan op korte termijn een Overlegcomité bijeen te roepen over de energieprijzen, met de bedoeling om de situatie te bespreken. Binnen het Overlegcomité vergadert de federale regering met de deelstaatregeringen.

VRT NWS bericht zaterdagavond dat de premier daarmee ingaat op de vraag van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "Al was het maar om te kijken wat de verschillende initiatieven van de regeringen zijn," aldus de premier aan VRT NWS.

Maatregelen moeten we woensdag volgens bronnen niet meteen verwachten. "Heel Europa zit in de rats. Als er al een magische oplossing was, hadden we die al lang beslist," klinkt het in regeringskringen. Mogelijk wordt er bekeken welke maatregelen eventueel haalbaar en betaalbaar zouden zijn waarna experten een analyse kunnen maken.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zei zaterdagavond in Het Journaal dat oplossingen voor de lange termijn nodig zijn. Hij wil een fiscale hervorming, "waarbij we ervoor zorgen dat mensen op het einde van de maand netto meer overhouden". Hij kondigde aan zijn voorstel binnenkort binnen de regering op tafel te zullen leggen. Dat er grote winsten worden gemaakt, terwijl mensen moeilijkheden hebben om hun factuur te betalen, noemde hij nog hallucinant.

Europees plafond

De Croo voert zondag de druk op voor een Europees plafond op de energieprijzen, waarvoor de regering al sinds het voorjaar pleit. Als dat niet lukt zal België andere opties bekijken al zullen die wel "minder sterk" zijn en "minder effect hebben", klinkt het. Over wat die opties concreet zouden inhouden, zijn geen details bekend

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni