© Bol.com

Pakjeskoeriers krijgen vanaf 2024 vaste vergoeding van 32,77 euro per uur

© Belga
24/11/2023

Zelfstandige pakjeskoeriers krijgen vanaf 2024 een minimumvergoeding van 32,77 euro per uur. Dat berekende FOD Economie en is vastgelegd in een van de KB's, die de ministerraad later op de dag zal goedkeuren. Zo meldt minister van Post Petra De Sutter vrijdag. Het bedrag wordt om de zes maanden herbekeken. "De minimumvergoeding, mogelijk gemaakt door de pakjeswet, is uniek in Europa," zegt de minister.

Naast de berekening van de minimumvergoeding, wordt in de KB's ook de taak vastgelegd van de coördinatoren die rond preventie zullen werken in de depots.

Coördinatoren

"'Er zullen in de postpakjesdepots coördinatoren worden aangeduid die informatie geven aan bezorgers. Zij leren pakjeskoeriers dan over hun rechten en plichten wanneer ze beginnen te werken voor een pakjesbedrijf. Daarnaast schrijven de coördinatoren een plan dat risico's in kaart brengt en overtredingen kan voorkomen", klinkt het bij De Sutter.

De minimumvergoeding voor de pakjeskoeriers is een brutobedrag waarin onder meer vervoerskosten, kledingkosten, telefoonkosten, loon, sociale zekerheidsbijdragen, hospitalisatieverzekering zitten. Deze bedragen worden geïndexeerd en verschillen naar gelang iemand fietst of met een bestelwagen rijdt.

Minister Petra De Sutter benadrukt dat geen enkel pakjesbedrijf onder die vergoeding mag gaan, "maar ze mogen gerust meer betalen. Hoeveel ze vandaag verdienen weet ik niet, maar we weten wél wat uit controles bleek: pakjeskoeriers moeten nu vaak in het zwart werken om rond te komen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie