Prijzen op Brusselse huizenmarkt dalen door thuiswerk

TRO
© BRUZZ
31/03/2021

De gemiddelde verkoopprijs voor een huis in Brussel is in de eerste maanden van dit jaar licht gedaald (-3 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er waren ook 6 procent minder transacties. Appartementen werden wel iets duurder. De Federatie van het Belgisch Notariaat noemt het vele thuiswerk als oorzaak.

De Brusselse cijfers steken wat af tegen de nationale cijfers van de Notarisbarometer. Tussen 1 januari en midden maart waren er dit jaar nationaal 11 procent meer transacties dan in 2020. Vooral in Vlaanderen was het druk, met een stijging van 14,7 procent. In Wallonië steeg het vastgoedvolume met 8,9 procent.

Dat er in Brussel 6 procent minder activiteit was, wijt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat aan het vele thuiswerk. "Mensen die in Brussel werken overwegen vroeg of laat om een woning of appartement te kopen om dichter bij hun werk te kunnen wonen," aldus woordvoerder Bart van Opstal. "Je ziet vandaag dat veel bedrijven het thuiswerk, dat nu nog zoveel mogelijk verplicht is vanwege de coronacrisis, ook structureel willen implementeren in hun organisatie. Daarom is er even een pauzeknop ingedrukt op de woningmarkt: mensen willen eerst afwachten hoe dat in hun bedrijf zal gaan voor ze definitief iets kopen in Brussel."

Goedkopere huizen

De huizenprijzen in Brussel daalden ook licht (met 3 procent tot 483.970 euro), terwijl die nationaal juist stegen (met 1,7 procent tot 281.705 euro). In Vlaanderen stegen de huizenprijzen met 2,5 procent tot 314.360 euro en in Wallonië bleven de prijzen nagenoeg stabiel met een daling van 0,4 procent tot 208.333 euro.

"Je mag niet vergeten dat Brussel sowieso al de duurste regio is qua woonhuizen," aldus Van Opstal.

Appartementen als investering

Ook het feit dat de appartementsprijzen in Brussel wel stegen (met 1,9 procent tot 279.832 euro), houdt volgens Van Opstal verband met de coronacrisis. In Vlaanderen kostte een appartement gemiddeld 255.173 euro (+3,1 procent) en in Wallonië 186.827 euro (-0,8 procent).

"Appartementen blijven meer gewild door private investeerders," zegt Van Opstal. "Zij blijven wel actief en willen hun kapitaal nog altijd investeren in vastgoed. Zij worden dan ook minder beïnvloed door het thuiswerken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Notarisbarometer, vastgoedmarkt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni