Proxi-leningen hielpen voorbije twee jaar 84 Brusselse bedrijven

Barbara Trachte (Ecolo), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek Barbara Trachte (Ecolo), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek
© Belgaimage
| Barbara Trachte (Ecolo), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek.
© Belgaimage
| Barbara Trachte (Ecolo), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek.

Iets meer dan duizend Brusselaars hebben de voorbije twee jaar 4,2 miljoen euro aan eigen spaargeld uitgeleend aan 84 bedrijven in het gewest. Dat gebeurde via de nieuwe proxi-leningen, die in de coronacrisis waren ingevoerd.

De cijfers komen van het kabinet van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). De proxi-lening bestaat nu twee jaar, sinds oktober 2020. Het principe is gelijk aan dat van de win-winlening in Vlaanderen: een particulier leent geld aan een bedrijf, wat voor dat bedrijf goedkoper is dan via een bank, en de particulier krijgt daar een fiscaal voordeel voor. Ook als het bedrijf failliet zou gaan, komt er een fiscale compensatie.

In totaal hebben 1.160 particulieren de voorbije twee jaar geld in een Brussels bedrijf gepompt voor een totaalbedrag van 4,2 miljoen. Staatssecretaris Trachte is tevreden en wil het belastingvoordeel nu optrekken voor sociale en duurzame ‘voorbeeldbedrijven’. “Voor die bedrijven trekken we de kredietgarantie in geval van faillissement op van 30 naar 50 procent,” zegt Trachte. Die aanpassing moet over enkele maanden rond zijn.

De eerste proxi-lening in Brussel ging in oktober 2020 naar koekjesproducent Maison Dandoy. Meer recent vroeg brouwerij En Stoemelings uit Laken ook zo'n lening aan. De brouwerij hoopt in totaal 100.000 euro bijeen te rapen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?