Pierre Hermant, vrijdag naar voren geschoven als de nieuwe topman van Finance.Brussels (GIMB)

Raad van bestuur GIMB furieus over voorbarige aankondiging nieuwe topman

© BRUZZ
08/07/2018

Vrijdag onthulde minister van Economie Didier Gosuin (Défi) de naam van de nieuwe directeur-generaal van de GIMB, nog voor de raad van bestuur die benoeming maandag goedgekeurd heeft. Daar zijn de raadsleden niet mee opgezet. Dit zet de deur open naar beroepsprocedures, zeggen sommigen.

“Pierre Hermant moet nog benoemd worden door de raad van bestuur van Finance.Brussels op maandag 9 juli. Hij treedt op 1 augustus in functie”, kondigde Gosuin vrijdag zelf aan.

Dat doet de leden van de raad van bestuur steigeren. Zij moesten in de pers de naam van de nieuwe directeur vernemen, omdat het punt zonder enige toelichting op de agenda van de raad van bestuur stond.

“Het is bizar dat het er zo aan toegaat”, reageerde de ondervoorzitter van de raad van bestuur, Walter Vandenbossche (CD&V), bij La Dernière Heure. “Dit is een slag in het gezicht van de raad van bestuur. Ik heb niets tegen Pierre Hermant, maar we hebben niets eens zijn cv gezien, we hebben hem niet eens gehoord! En we begrijpen uit de media dat hij al gekozen is, terwijl de procedure duidelijk oplegt dat de raad van bestuur stemt over het voorstel van de Brusselse regering.”

'Raad van bestuur beslist'

Een ander lid van de raad van bestuur, dat anoniem wil blijven, beaamt dat. “Gosuin en zijn partij schermen graag met goed bestuur. We zien wat dat in de praktijk oplevert. Opnieuw wordt de raad van bestuur beroofd van haar bevoegdheden. (...) Het is de raad van bestuur die moet beslissen, niet de minister.” Dat staat volgens de krant inderdaad duidelijk in de statuten van de voormalige GIMB.

Nog een ander lid gaat nog een stapje verder. “De bestuursorganen worden hier al jaren niet gerespecteerd. Serge Vilain (de uittredende directeur, red.) heeft jarenlang het hoofd van de raad van bestuur betaald.”

Het raadslid wijst ook op de mogelijke beroepsprocedures die de vijf geweigerde kandidaten kunnen opstarten. “Door de mededeling van de minister is de procedure niet gevolgd. Een beroep is uiteraard mogelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , Pierre Hermant , gimb , Jean-Luc Vanraes , Walter Vandenbossche

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni