'Shoppers keren terug nu protest gele hesjes is geweken’

© KVDP/BRUZZ
| Nieuwstraat

Tijdens het eerste soldenweekend is de omzet van kledingwinkels met gemiddeld vier procent gestegen, blijkt uit een rondvraag van NSZ. "Nu het protest van de gele hesjes is geweken, kan men rustig shoppen."

In heel het land heeft het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen een rondvraag gedaan bij 288 kleding- en schoenenwinkels. Daaruit blijkt dat hun omzet tijdens het eerste soldenweekend met gemiddeld vier procent is gestegen in vergelijking met het eerste weekend van de wintersolden in 2018.

“Deels heeft dat te maken met het weer. Steden als Brussel doen het met een stijging van ongeveer vijf procent zelfs beter”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan BRUZZ.

'Uitstelgedrag door gele hesjes'

Dat is goed nieuws voor de modehandelaars, die een moeilijke herfst gekend hebben. “Brussel heeft toen het meest afgezien, onder meer door het protest van de gele hesjes”, gaat Mattheeuws verder. “Vooral de grote winkelstraten hebben toen geleden, want daarvoor moet je langs de kleine ring. In sommige straten kon je door de protesten afgelopen herfst, telkens in de weekends, niet meer vooruit of achteruit. ”

Dat leidde volgens de voorzitter van het NSZ tot uitstelgedrag. “Mensen zeiden toen: ‘Ik ga nu niet de miserie gaan opzoeken.’ Nu zijn die protesten geweken en kan men op een rustige manier gaan shoppen. Dat hebben Brusselse handelaars ons uitdrukkelijk gezegd.”

Gratis parkeren

In de Vijfhoek kunnen autobestuurders gratis parkeren tijdens de eerste twee zaterdagen van de solden. Ook dat heeft volgens het NSZ een positieve impact op het koopgedrag. “Je speelt al gauw tien of twintig euro kwijt aan het parkeren van je wagen”, klinkt het. “Dat is geld dat je niet kan uitgeven tijdens het shoppen.”

Op vlak van het parkeerbeleid noemt de voorzitter van het NSZ de Stad Brussel ‘een schoolvoorbeeld.’ Christine Mattheeuws: “Gratis parkeren tijdens de solden mag ook wel na een moeilijke periode. De stad heeft zo slim ingespeeld op de omstandigheden. Dit is voor herhaling vatbaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?