'Staatshervorming kostte Brussel 150 miljoen euro'

© Photonews
| Didier Gosuin
Updated: 06-02-2019 - 16:01

Volgens Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi) is de bijzondere financieringswet van de zesde staatshervorming nadelig voor de Brusselse financiën. "Voor het Brussels gewest alleen zitten we met een verlies van minstens 150 miljoen euro", zegt Gosuin in Le Soir.  "De federale overheid saneert op de rug van de gewesten".

Sinds de zesde staatshervorming komen veel inkomsten van de gewesten uit opcentiemen die ze heffen op de personenbelasting. Voor de 'armere' gewesten is er een solidariteitsmechanisme, maar dat dooft vanaf 2025 uit.

De belastingontvangsten zouden echter lager uitvallen dan de vooruitzichten die in de bijzondere financieringswet zijn ingeschreven.

'Niets nieuws'

“Wat Gosuin zegt, is niets nieuws," zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) aan BRUZZ. "De zesde staatshervorming heeft het Brussels Gewest de juiste financiering/extra-middelen gegeven (een klein half miljard) die het al jaren vroeg en de gewesten meer fiscale autonomie gegeven."

"De keerzijde is dat gewesten en gemeenschappen geresponsabiliseerd worden en op termijn minder afhankelijk worden van federale dotaties. Het is nu aan het Brussels Gewest om zijn middeninkomens te behouden via goed beleid en bestuur."

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?