Vervoort: ‘Liever dialoog dan nog een staatshervorming’

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil dat de N-VA de grootstedelijke context van Brussel aanvaardt en niet langer een migratiepolitiek voert die gebaseerd is op angstgevoelens.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil na de gewestverkiezingen in mei een zevende staatshervorming zo lang mogelijk uitstellen, en voorrang geven aan dialoog tussen de verschillende entiteiten in ons land. Dat is de boodschap waarmee hij maandag naar de studenten aan de Franstalige katholieke universiteit in Leuven (UCL) trok.

Zoals het politieke cliché luidt, is het de kiezer die de uitslag van de stembusgang en dus de koers van het land bepaalt. Maar als het van Rudi Vervoort (PS) afhangt, dan komt er na de gewestverkiezingen in mei niet snel een zevende staatshervorming.

De Brusselse minister-president gaf gisteren een lezing voor een honderdtal studenten aan de Franstalige katholieke universiteit van Leuven (UCL), en pleitte daarin voor ‘dialoog tussen de verschillende gelijkwaardige landsdelen in plaats van een zevende staatshervorming’.

“We zijn er bij de vorige staatshervorming niet in geslaagd een gemeenschappelijk belang voorop te stellen. Dat is een gevolg van een gebrek aan dialoog. Brussel was daarbij zowel een kiezel in de schoen als een katalysator doordat het op de verschillende bestuursniveaus de dialoog aanmoedigde”, zei Vervoort wanneer hem gevraagd werd naar het debat rond de nationale investeringspacten.

‘N-VA ontkent Brusselse grootstedelijke context’

De regeringsleider ging ook dieper in op de grootstedelijke context van Brussel. “Een van de grote uitdagingen wordt de verbreding van de Ring. Dat is een moeilijk dossier omdat de N-VA de metropolitane dimensie niet erkent. Dat geldt minder voor de Franse en Vlaamse gemeenschappen in Brussel waarmee het Gewest een modus operandi vond om aan de groeiende behoeften te voldoen.”

Tijdens de lezing werd Vervoort ook gevraagd naar zijn mening over het federale migratiebeleid. Zo moest hij uitleggen waarom de focus daar niet ligt op ‘een welkomstpolitiek’.

“Dat maakt geen deel uit van het sociale project van de N-VA. Die partij handelt uit angst en in het licht van een teloorgang van de Vlaamse identiteit. Gelukkig gaat de Brusselaar daar niet in mee, zo leid ik af uit de goede verkiezingsuitslag van mijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?