© Fietsersbond Brussel | Archiefbeeld van de huidige Brusselse regering.

‘Gewest werd complexer onder Vervoort’

LV
© BRUZZ
08/11/2018

De huidige Brusselse regering beloofde een administratieve vereenvoudiging, maar heeft de voorbije jaren zes nieuwe structuren in het leven geroepen. “De diensten van het Gewest zijn complexer geworden”, concludeert een studie van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

“Het Brussels administratief landschap rationaliseren en hervormen om het aantal operationele en institutionele actoren te verminderen en te zorgen voor meer doeltreffendheid.” Zo luidde het letterlijk in het regeerakkoord dat PS, CDH, Défi, Open VLD, SP.A en CD&V aan het begin van deze legislatuur voorstelden.

Ruim vier jaar verder is in de praktijk echter weinig te merken van een vereenvoudiging, zo blijkt uit een studie van het Centre d’études et d erecherches en administration publique (CERAP) van de ULB, waar de krant La Capitale over bericht.

'Eerder complexer dan vereenvoudigd'

Zo stelden de onderzoekers vast dat er niet minder dan zes nieuwe structuren zijn gecreëerd door de regering van minister-president Rudi Vervoort (PS). Het gaat om drie overheidsdiensten (bijvoorbeeld Brussel Fiscaliteit), twee zogenaamde parastatales (bijvoorbeeld het planningsbureau Perspective) en een nv van publiek recht (hub.brussels).

Die laatste vinden de onderzoekers nog enigszins logisch omdat ze verschillende bestaande diensten heeft gebundeld, maar bij de anderen worden serieuze vraagtekens geplaatst. “De diensten van het Gewest zijn eerder complexer geworden dan vereenvoudigd”, luidt het oordeel. “We kunnen ons afvragen of de decentralisatie niet de coherentie en efficiëntie van het gewestelijk beleid ondermijnt.” Volgens de onderzoekers was het in sommige gevallen beter geweest om de bestaande structuren te hervormen en te versterken dan nieuwe diensten in het leven te roepen.

Topfuncties

Daarnaast zijn er wel stappen gezet op vlak van administratieve vereenvoudiging en statuut van het personeel, maar het totaalplaatje is toch erg negatief. “De coherentie van het geheel blijft onduidelijk”, klinkt het nog. “Er is geen duidelijke en gedeelde interministeriële visie over de toekomst van de gewestelijke overheidsdiensten.”

De kritiek uit academische hoek is geen goed nieuws voor de Brusselse regering, maar klinkt als muziek in de oren bij oppositieleider Vincent De Wolf. “De studie bevestigt wat we met de MR al verschillende keren hebben aangekaart”, aldus de MR-fractieleider in het Brussels parlement. “We zien een wildgroei aan structuren die geen schaalvoordeel opleveren en weinig efficiënt zijn. De hervorming biedt geen enkele meerwaarde tenzij misschien dat meer politiek personeel topfuncties kan krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, goed bestuur, brugov

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni