| Archiefbeeld. De daktuin van een Lakens koppel in de zomer van 2020, met vijgen, amandelen en pruimen

Terras of balkon verhoogt waarde appartement met 4,4 procent

© BRUZZ
23/05/2023

Een balkon of terras verhoogt de waarde van een appartement in Brussel met gemiddeld 4,4 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedplatform Immoweb.

“Belgen hechten veel belang aan een mooi terras,” weet Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb. Dat vertaalt zich in hogere prijzen voor vastgoed met terras of balkon.

Hoe groter de buitenruimte van een appartement, hoe hoger de prijs ervan. Zo betaal je tot gemiddeld 20,1 procent meer voor een appartement met een terras of balkon van meer dan 50 m².

Hogere verdieping, hogere prijzen

Ook de verdieping beïnvloedt de prijs van een appartement met terras of balkon. Een buitenruimte op het gelijkvloers, vaak een tuin, verhoogt de prijs met gemiddeld 5 procent. Een terras of balkon doet de woning vooral in waarde stijgen vanaf de vierde verdieping (+ 5,6 procent). Een buitenruimte op de hoogste verdieping stuwt de prijs gemiddeld zelfs 9 procent de hoogte in.

Minder waardering is er voor een terras of balkon op verdiepingen een tot en met drie. Het uitzicht op een lawaaierige straat doet de prijs gemiddeld met slechts 4,1 procent stijgen.

Impact relatief kleiner in Brussel

De cijfers zijn nationale gemiddelden, gebaseerd op 115.575 appartementen (exclusief nieuwbouw) die sinds 1 januari 2018 te koop zijn aangeboden op vastgoedwebsite Immoweb in de 12 grote Belgische steden (Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brugge, Oostende, Gent, Charleroi, Bergen, Luik, Hasselt, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

Voor Brussel ligt de prijs van een appartement met balkon of terras gemiddeld 4,4 procent hoger dan een appartement zonder buitenruimte. De impact van een buitenruimte is in Brussel slechts de helft zo groot als in Oostende (+ 9,3 procent) en ligt ook fors lager dan in Namen (+8,4 procent) en Luik (+7,4 procent). Mechelen (+ 6,1 procent) en Charleroi (+ 5,6 procent) vervolledigen de top vijf.

"Op het eerste gezicht lijkt het effect op de prijs in de hoofdstad (+4,4 procent) misschien kleiner omdat het wordt uitgedrukt als een percentage van de prijs per m²,” legt Frisch uit.

“In werkelijkheid is de absolute waarde van de prijsstijging in Brussel hoger dan in sommige andere steden. Zo wordt een appartement van 95 m² met een buitenruimte dat voor 325.000 euro in Brussel wordt verkocht, voor gemiddeld 13.700 euro meer ingeruild (3.425 euro/m²), tegenover 8.800 euro meer in Charleroi (1.750 euro/m²).”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni