Toekomst Mini-Europa blijft onzeker na rampzalige zomer

© PhotoNews
| Mini-Europa bij de heropening op 19 mei 2020, na de eerste golf van het coronavirus.

Miniatuurpark Mini-Europa op de Heizel beleefde een nog slechtere zomer dan verwacht bij de heropening in mei. De CEO wijst onder meer naar de campagne die het gewest voerde om binnenlandse toeristen naar Brussel te lokken. "Wat is daar nu op te zien?"

Dat het een slechte zomer zou worden, wist CEO Thierry Meeùs zelf vooraf ook wel. Buitenlandse toeristen maken doorgaans het merendeel van de ongeveer 400.000 bezoekers per jaar uit en die zouden door de coronacrisis grotendeels wegblijven uit Brussel. Maar de crisis heeft er nog harder ingehakt dan verwacht voor het miniatuurpretpark in de schaduw van het Atomium. Meeùs had gerekend op de helft van het normale bezoekersaantal, het is vooralsnog slechts een kwart. "Een ramp," zegt Meeùs.

Meeùs wijst daarvoor onder meer naar de reclamecampagne die het gewest voerde richting binnenlandse toeristen. "Wat is daar nu op te zien? Geen enkele grote attractie komt terug in de beelden. 'No Brussels without us,' is de slogan. Maar toeristen komen toch niet naar hier om in contact te komen met us, de Brusselaars? Ze willen weten wat hier te doen is. Het gewest heeft niks gedaan om binnenlandse toeristen naar hier te lokken."

Huurovereenkomst

De zomer lijkt niet meer te redden voor het park. Wat de toekomst brengt voor Mini-Europa, blijft ook onzeker. Meeùs zelf wil niet op de zaken vooruitlopen, hoewel hij begin dit jaar nog optimistisch was over een langer verblijf van Mini-Europa op de Heizel. "Ik wil wachten tot na de vakantie, wanneer de mensen terug zijn en de administraties ook weer meer aanwezig zijn."

Eind vorig jaar vroeg hij een sloopvergunning aan, omdat er onduidelijkheid is over de periode tussen het aflopen van het huurcontract met de stad aan het eind van dit jaar en het begin van het Neo-project. Mini-Europa is opgenomen in de plannen van Neo, maar de start van de bouw loopt vertraging op.

De stad Brussel zegt echter positief te staan tegenover het voortbestaan van Mini-Europa. "De huurovereenkomst is al vaker verlengd geweest," aldus Maïté van Rampelbergh, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). "Normaal mogen zij ook nu blijven."

Voortbestaan

En ook Unibail-Rodamco-Westfield, de projectontwikkelaar van Neo, stelt dat er een plaats is voor Mini-Europa in hun project. "We kunnen bevestigen dat we in 2016 inderdaad een overeenkomst gesloten hebben met Mini-Europa om onderdeel uit te maken van het Neo-project," aldus woordvoerster Tiphaine Bannelier-Sudérie.

Maar wat is dan juist het probleem? "We zullen zien wat er gebeurt, ik kan er nog niks over zeggen," herhaalt Meeùs wanneer hem die vraag opnieuw gesteld wordt. Dat het voortbestaan van zijn park verzekerd is, wil hij allerminst gezegd hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?