Winkelcentrum Neo opnieuw in het gedrang

De Raad van State heeft vrijdag het Gewestelijk Bestemmingsplan Brussel, met onder meer de herbestemming van de Heizelvlakte voor de bouw van Neo, voor een tweede maal vernietigd. De Raad van State meent dat er in het plan geen oplossing werd voorzien voor het ontbreken van een verbindingsweg tussen het plangebied en de ring. Het kabinet Vervoort (PS) meldt aan een mobiliteitsoplossing te werken.

Over de komst van Neo was eerder al twijfel ontstaan nadat Vlaanderen de belangrijkste invalsweg voor Neo niet vergunde. Tegen de geweigerde vergunning voor de invalsweg tekende het gewest beroep aan bij Vlaanderen.

Andere vertragingen kwamen er omdat de zone stedenbouwkundig niet juist is ingekleurd om er een winkelcentrum te bouwen. Om het project toch te kunnen realiseren, besliste de Brusselse regering het Gewestelijk Bestemmingsplan Brussel te wijzigen. Dat hield onder meer een herbestemming van de Heizelvlakte in, om daar een aantal grote projecten mogelijk te maken. Het Gewest heeft die zone al twee keer anders ingekleurd, maar telkens komt daar beroep tegen.

Op vrijdag vernietigde de Raad van State dus opnieuw een besluit waarin de Heizelvlakte op dezelfde manier herbestemd werd, onder meer omdat er geen vergunning voor de invalsweg is. "In het voor de planwijziging vastgestelde milieueffectenrapport is geconstateerd dat een nieuwe verbindingsweg tussen het plangebied en 'parking C (en dus de Ring)' onmisbaar is. De Raad stelt evenwel vast dat deze mobiliteitsproblematiek, die bij de opmaak van het plan werd vastgesteld, geen oplossing in het plan heeft gekregen", luidt het in een mededeling van de Raad van State.

Oplossing

Het kabinet van Vervoort (PS) zegt in een reactie dat het de inhoud van het arrest de komende dagen verder zal onderzoeken. "We zijn momenteel aan een denkoefening bezig om een nieuw kader uit te werken waarbij ook de Stad Brussel en de verschillende partners betrokken zijn," klinkt het in een persbericht.

"Een algemene mobiliteitsoplossing vormt daarvan een onderdeel. Het is de bedoeling om de gewestelijke visie voor de Heizelvlakte op basis van die denkoefening te laten aansluiten bij het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling."

Neo is een stedenbouwkundig project dat de Heizelvlakte een nieuwe impuls zou moeten geven. Het Neo 1-project omvat onder meer een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter, de bouw van honderden woningen, een bioscoop en een vrijetijdsruime. Het Neo 2-project voegt daar nog een omvangrijk congrescentrum, inclusief hotel, aan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?