Stadsverenigingen: 'Achter gesloten deuren vergaderen over NEO is onaanvaardbaar'

© CFE/COFINIMMO
| Neo 2 van Jean Nouvel moet tegen 2024 verschijnen: een congrescentrum voor vijfduizend man en een viersterrenhotel.

Op de laatste gemeenteraad van de Stad Brussel liet burgemeester Philippe Close (PS) weten dat een verbrekingsvergoeding voor het project NEO 15 miljoen zou kosten. Dat gebeurde wel achter gesloten deuren. “Onaanvaardbaar,” vinden stadsverenigingen.

Tijdens de gemeenteraad van de Stad Brussel werd NEO besproken achter gesloten deuren. Dat gebeurde omdat bepaalde contractuele clausules niet wettelijk openbaar kunnen worden gemaakt. Daartegen protesteren nu verenigingen Comité Triangle Houba-Sobieski-Heysel, IEB, BRAL, BBL, ARAU, UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel en CSC. Dit soort zaken moeten volgens hen in de openbaarheid gebeuren: "Met het project zijn enkele honderden miljoenen euro's aan publieke middelen gemoeid."

De verenigingen vragen meer transparantie over de verschillende engagementen die privé en publiek met elkaar zijn aangegaan. Er zijn volgens hen veel dingen onduidelijk. Zo weigerde de Vlaamse administratie de nodige vergunning te verlenen voor de verbindingsweg tussen het Heizelplateau en de Ring.

"Een volledige herziening dringt zich op," klinkt het. "De parlementaire druk om het project opnieuw te evalueren neemt toe. Daarbij moet ook worden gevraagd naar meer transparantie over de aangegane verplichtingen en de uitgegeven of vastgelegde bedragen. Wat logisch is voor een project met een totaalkost van meer dan een miljard euro."

Het is goed dat de gemeenteraad van Brussel Stad hierover samen kwam, besluiten de verenigingen. "Het is echter onaanvaardbaar dat deze in naam van het privékarakter van de contractuele clausules zonder publiek werd gehouden." De bewoners en verenigingen hopen dat het college tijdens de volgende gemeenteraad hun vragen in verband met transparantie zal beantwoorden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?