Twee nieuwe steunmaatregelen voor Brusselse rusthuizen

© Saskia Vanderstichele
| rusthuis bejaardentehuis Neder-Over-Heembeek

De Brusselse rusthuizen krijgen een hoger forfait voor hun coördinerend en raadgevend artsen (CRA's) of referentieartsen en meer financiering voor medische beschermingsmiddelen om de gevolgen van de coronacrisis te dragen. Dat kondigt Brussels minister van Gezondheid Alain Maron maandag aan.

De federaties van residentiële zorgcentra hadden om bijkomende steun gevraagd om de bijkomende kosten voor onder meer het collectief screenen, het uitrollen van de vaccinatiecampagne en de aankoop van beschermingsmiddelen te bekostigen.

"Het was absoluut noodzakelijk om het optreden van de coördinerende en verwijzende artsen te ondersteunen, gezien hun betrokkenheid bij de beheersing van de crisis en de vaccinatiecampagne. Hun rol was van essentieel belang en ik wil hen graag bedanken", stelt minister Maron. In de bijzondere coronacommissie van het Brussels Parlement werd de rol van de coördinerende arts in de woonzorgcentra als een pijnpunt geduid.

Strategische voorraad

Maron wijst ook op noodzaak om de instellingen te helpen bij het verkrijgen van beschermende uitrusting. "Na de opbouw van de strategische voorraden en de creatie van de regionale aankoopcentrale zal de verhoging van de financiering van de beschermingsmiddelen ons in staat stellen de rusthuizen te versterken in de voorbereiding tegen virussen", aldus de minister.

Concreet verhoogt Iriscare het forfait voor de prestaties van de CRA's of referentieartsen in zijn rusthuizen met 0,30 euro per bewoner en per dag. Tijdens de referentieperiode 2019-2020 werden er in totaal 2.536.504 dagen gefactureerd voor de rusthuizen. Op basis van deze cijfers zal de maatregel ongeveer 760.000 euro kosten in 2021.

Daarnaast verhoogt Iriscare de financiering voor medische beschermingsmiddelen met 0,10 euro per dag en per bewoner. Tijdens de referentieperiode 2019-2020 werden er in totaal 4.552.682 dagen gefactureerd voor de rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen. Op basis hiervan zal de maatregel 455.000 euro kosten in 2021.

De rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen worden sinds 2020 gevraagd een strategische voorraad beschermingsmiddelen te bewaren die een maand kan overbruggen. Dat kost jaarlijks bijna 450.000 euro.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?