Iriscare wil liever geen Oekraïense vluchtelingen opvangen in rusthuizen

© Kevin Van den Panhuyzen - BRUZZ
| Enkele weken geleden stond er nog een lange wachtrij aan het aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Brusselse rusthuizen vangen beter geen Oekraïense vluchtelingen op, vindt Iriscare. De Brusselse welzijnsinstelling besluit dan ook geen vrije rusthuisbedden toe te voegen aan de lijst van opvangmogelijkheden. De rusthuizen mogen wel op eigen kost en mits enkele voorwaarden bedden ter beschikking stellen.

Burgemeesters van verschillende Brusselse gemeenten vroegen minister van Volksgezondheid, Alain Maron, of ze lege bedden van rust- en verzorgingshuizen ter beschikking mochten stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Iriscare weigert daar actief aan mee te werken. "Ook vandaag nog hebben we zes coronaclusters in onze Brusselse rusthuizen. Om gezondheidsredenen hebben wij besloten niet in te gaan op de verzoeken”, aldus Tania Dekens, leidend ambtenaar bij Iris­care.

En het is ook om die reden dat de Brussels minister van Gezondheid, Alain Maron, het advies steunt: "Het is niet nodig de inwoners in gevaar te brengen, vooral omdat we niet immuun zijn voor een nieuwe golf in het najaar."

Zomervakantie

Het komt er dus op neer dat rusthuizen vluchtelingengezinnen wel mogen opvangen, maar de financiële steun daarvoor uitblijft. Deze beslissing wordt lang niet door alle Brusselse burgemeesters gesteund. "Wat doen we met het naderen van de zomervakantie?" zei Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, aan RTBF. Sommige gemeenten vrezen dat Oekraïense gezinnen zonder onderdak zullen komen te zitten wanneer hun gastheren op vakantie gaan.

Volgens Iriscare horen vluchtelingengezinnen trouwens ook zonder gezondheidscrisis niet in verpleeghuizen thuis: "De bewoners zijn oud, soms gedesoriënteerd, met dementieproblemen. Het kan zeer verontrustend zijn om gezinnen met kinderen en een ander dagelijks ritme te zien aankomen.”

De bedden die men toch ter beschikking wil stellen, moeten eerst gedeclasseerd worden als rusthuisbedden, geeft Dekens aan. “Vluchtelingen die in orde zijn met hun verblijfskaart en ouder zijn dan zestig jaar zijn wel gewoon welkom in onze rusthuizen natuurlijk. En voor de jongere vluchtelingen zoekt Iriscare actief mee naar andere, betere opvangplaatsen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?