Vakbond naar rechtbank over ontslag van Brusselse steward Ryanair

© Sarkis Simonjan
| Volgens de syndicale organisatie schendt Ryanair vakbondsvrijheden door haar voormalige werknemer te verwijten dat hij tijdens de staking van 25 juli de media heeft gesproken.

De Franstalige christelijke bediendevakbond CNE heeft beslist Ryanair te dagvaarden voor de arbeidsrechtbank van Brussel. De lagekostenmaatschappij heeft een Brusselse steward ontslagen, die tevens vakbondsmilitant was. Hij zou tijdens de staking van 25 juli met de pers hebben gesproken. De maatschappij beschikt nog altijd niet over een syndicale delegatie.

De Brusselse steward Sarkis Simonjan werd ontboden voor een onderhoud in Dublin op 20 september, de dag van de aandeelhoudersvergadering van Ryanair. De directie heeft hem zijn ontslag medegedeeld, omdat hij een aantal keer afwezig zou zijn geweest en het imago van het bedrijf schade had berokkend door met journalisten te spreken.

Simonjan sprak tijdens de staking van 25 juli met de pers. "Ik heb alleen verteld over mijn werkomstandigheden en laten weten wat mijn salaris was, niet dat van anderen," zegt Simonjan in de krant La Dernière Heure. "Ik heb het recht om dat te doen." Zijn afwezigheid was bovendien altijd gerechtvaardigd door een doktersbriefje.

De CNE spreekt van een schending van de vakbondsvrijheden en een 'onaanvaardbare' situatie, want het riskeert andere vakbondsleden af te schrikken. De vakbond gaat daarom Ryanair voor de arbeidsrechtbank van Brussel dagen. Dat bevestigt ook Paul Buekenhout van Nederlandstalige vakbond LBC aan BRUZZ.

Vakbondsdelegatie in de maak

De vakbond voegt er aan toe dat de personeelsleden "ontzet" zijn over de traagheid van de FOD Arbeid en Tewerkstelling bij het valideren van de gevraagde syndicale delegatie, zoals voorzien in de procedures van de sector.

"Ryanair heeft in een brief de deur opengezet voor een syndicale delegatie. Die moet er zo snel mogelijk komen, zodat de vakbondsmilitanten in de toekomst beter beschermd zijn," aldus Paul Buekenhout.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?