Vakbonden H&M-winkels willen staken

© JP / BRUZZ

De christelijke en de socialistische vakbond bij modeketen H&M hebben elk een actieaanzegging ingediend. Ze kanten zich onder meer tegen een heropening van de pashokjes, nu de impact van de opening van niet-essentiële winkels op de evolutie van COVID-19 niet gekend is.

De Franstalige christelijke bediendebond CNE kondigde zijn aanzegging vrijdag aan. De vakbond zal er werkonderbrekingen mee ondersteunen van werknemers "die zich niet veilig voelen in een winkel als de hokjes open of overstelpt zijn". De ervaring op andere plaatsen leert dat de hokjes "op dit moment geen enkele positieve financiële impact hebben", aldus CNE. "De collega's zijn overstelpt, wachtrijen vormen zich en talrijke kledingstukken worden gepast tussen de rekken."

Net dat laatste haalt de directie in een reactie aan als argument om de pashokjes net wel te openen. Want omdat klanten de kledingstukken in de winkel passen, "kunnen we de kledingstukken die gepast zijn niet afzonderen (van de andere, red.) en dat vormt een veiligheidsprobleem".

Wachtrijen

De bediendebond wil dat de klanten mondmaskers kunnen ontvangen of aan een lage prijs kopen, om het personeel beter te beschermen. Voor de directie is dat een onderwerp dat op sectorniveau besproken moet worden. De CNE wil daarnaast dat de directie een campagne lanceert om de klanten aan te moedigen een masker te dragen.

De Franstalige socialistische bediendebond Setca diende op 20 mei een actieaanzegging in. "We mogen maar een op de twee pashokjes gebruiken en we moeten ze na elke klant ontsmetten. De wachtrijen dreigen de hele winkel te vullen", klinkt het daar. "Het zal moeilijk worden om de 30 minuten-regel toe te passen en de social distancing te laten respecteren."

Beide vakbonden vragen overleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?