© Didier Lebrun | Vakbonden (archiefbeeld).

De vakbonden voeren maandag en dinsdag in Brussel actie bij de verzekeraars. Ze willen de druk verhogen op de werkgevers, nu onderhandelingen over meer loon in de sector erg moeilijk verlopen.

Vakbonden en werkgevers uit de sector onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De vakbonden eisen een koopkrachtverhoging met 1,1 procent, zoals onder meer is overeengekomen voor de 400.000 werknemers uit het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC 200). De werkgevers uit de sector vinden dat te veel.

Delen in de winst

Waar de werkgevers in de verzekeringssector voor de zomer vasthielden aan een eenmalige premie wil Assuralia, de beroepsverenging van verzekeraars, een opening maken naar een recurrente invulling van de koopkracht. Het voorstel dat volgde spoort echter niet met de financiële resultaten van de sector. Vakbonden willen boter bij de vis.

Maandagochtend startten de bonden met acties, aan de zetel van Belfius Insurance op het Rogierplein. Dinsdag is het de beurt aan AXA in Berchem en Brussel, op het Troonplein. Werknemers zullen worden geïnformeerd.

Geen stakinsposten

Stakingsposten zijn niet gepland, aldus Vic Van Kerrebroeck van de christelijke bediendebond ACV Puls. De vakbonden zeggen niet blind te zijn voor de omgeving van lage rentes op de markt, maar wijzen op de winsten die in de sector worden gemaakt.

"Uiteraard zijn wij niet blind voor de specifieke economische omstandigheden waarin de verzekeraars vandaag en in de toekomst moeten werken, maar omgekeerd mogen puike financiële resultaten niet in onevenredige mate in handen blijven van de aandeelhouders van verzekeringsmaatschappijen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Belfius Insurance, AXA Belgium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie