Bouwvergunning verleend voor nieuwe campus van KU Leuven in Pacheco-gebouw

21/09/2022

Het modernistische Pachecogebouw uit 1969, dat oorspronkelijk bankkantoren en een winkelgalerij omvatte, krijgt een nieuwe toekomst. Belfius Insurance kreeg een bouwvergunning voor de renovatie en transformatie van het gebouw tot een nieuwe studentencampus van de KU Leuven. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

Een jaar geleden kondigden Brussels staatssecretaris Pascal Smet, Belfius Insurance en KU Leuven aan dat ze een oplossing hadden gevonden om het Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat te behouden. De toekomstige campus van de KU Leuven zou niet langer in de Zandstraat liggen, maar wel in de sokkel van het Pachecogebouw, dat eigendom is van Belfius Insurance. Vandaag, een jaar later, kondigen Pascal Smet, KU Leuven en Belfius Insurance samen aan dat het volledige project intussen is ontworpen en dat het Brussels Gewest een bouwvergunning verleende.

Het huidige gebouw blijft bewaard en wordt heropgewaardeerd. "We opteren bewust voor renovatie en voor een ontwerp dat veel respect toont voor de oorspronkelijke modernistische architectuur," zegt Smet. "We maken gebruik van het dak door er een prachtige daktuin te voorzien met zicht op de Botanique. We combineren tal van stedelijke functies zodat er 24/7 activiteit zal zijn in en rond het gebouw. En we geven een enorme push aan een buurt in volle ontwikkeling. Kortom een uithangbord van hoe we vandaag in Brussel aan stedenbouw doen."

'Living Campus'

Het kloppend hart van het project wordt de 'Living Campus' van de KU Leuven in de plint van het gebouw. Er komen auditoria, leslokalen, een leercentrum met bibliotheek, praktijklokalen en ontmoetingsruimten, samen goed voor een universiteitsgebouw van ongeveer 21 000 m².

“Ooit was de Passage 44 een populaire culturele en commerciële pool in de stad," zegt Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, Ans Persoons (one.brussels). "Na jaren leegstand krijgt de plek nu een nieuwe invulling. Het project van de KU Leuven is het eerste in een lange rij ontwikkelingen die statige administratieve gebouwen op de Pachecolaan nieuw leven in zullen blazen."

Naast de renovatie en verbouwing van de plint worden er twee nieuwe volumes voorzien. Hier kunnen onder andere studentenwoningen en gemeenschappelijke eet- en leefruimten voorzien worden. Ook worden de befaamde daktuinen van René Pechère gerestaureerd.

Bereikbare locatie

De nieuwe campus van de KU Leuven komt op een zeer goed bereikbare locatie. De universiteit is dan ook tevreden met de bouwvergunning. "Met deze transformatie zetten ook wij een stevige stap vooruit in Brussel," zegt rector Luc Sels. "De renovatie van het Pacheco-gebouw biedt ons de nodige onderwijs- en onderzoeksruimte voor het toenemend aantal collega’s en studenten die de weg vinden naar KU Leuven in Brussel. Bovendien willen we dit project ook aangrijpen om samen met onze partnerhogescholen Odisee en LUCA in te zetten op nieuwe onderwijs- en werkvormen, iets waartoe deze ruime zich ook prima leent.”

Door de oplossing die staatssecretaris Pascal Smet, KU Leuven en Belfius Insurance vorig jaar vonden, blijft het statige Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat behouden. Belfius is momenteel bezig met de plannen voor de toekomst van dit pand.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni