Van langdurig werkzoekende tot expert cyberveiligheid

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 11 februari 2020

De Brusselse tewerkstellingsdienst Actiris heeft een ongeziene samenwerking opgezet met de Japanse technologiereus Fujitsu. Daardoor hebben twaalf Brusselse langdurig werkzoekenden een opleiding cyberveiligheid kunnen volgen. Dinsdag kregen de cursisten hun diploma overhandigd in aanwezigheid van minister voor Werk, Beroepsopleiding en Digitalisering Bernard Clerfayt (Défi). "Het heeft mijn zelfvertrouwen opgekrikt."

Voor de cursus werkten Actiris en Fujitsu samen met Bruxelles Formation en Evoliris. In totaal stelden 140 personen zich kandidaat, op basis van hun potentieel werden 49 werkzoekenden in overweging genomen.

Na verschillende selectiefasen werden er finaal 12 personen uitgekozen voor de opleiding. Het diploma dat de twaalf voormalige langdurig werkzoekenden nu in handen krijgen, geldt als een wereldwijd erkend certificaat in computerbeveiliging.

Actiris_Fujitsu
© Actiris
| De afstudeerklas van 2020 met minister Clerfayt (vierde van rechts, met de groene blazer). Op de foto ook Ines (derde van links, in het oranje) en Arthur (midden op de foto, in het wit) die BRUZZ volgde. Check de video bovenaan.

'Talent gaat te vaak verloren'

Dankzij deze publiek-private samenwerking op vlak van vorming en rekrutering krijgen de werkzoekenden de kans om zich terug op de arbeidsmarkt te lanceren en dat in een hoogopgeleide sector, klinkt het.

"Het is voor iedereen belangrijk dat we anders gaan rekruteren. Ondernemingen vinden geen talent meer om te groeien en te innoveren, terwijl getalenteerde kandidaten werkloos blijven en hun zelfvertrouwen verliezen", zegt Alain Rasschaert, hoofd Entreprise & Cyber Security bij Fujitsu Belux.

Alain Rasschaert, hoofd van de dienst Entreprise & Cyber Security bij Fujitsu Belux

Unieke Brusselse training

Tijdens de intensieve opleiding werden de kandidaten in vier maanden tijd wegwijs gemaakt in onder meer Linux, cybersecurity en hacken. Met succes, want de meeste van hen zijn al door Fujitsu of een van de klanten van Fujitsu aangeworven.

"Met Fujitsu hebben we een unieke training ontwikkeld in cybersecurity. Eentje die inspeelt op de kwalificaties van een economische wereld die steeds meer digitaliseert", aldus minister Clerfayt. Fujitsu wil in 2020 een tweede gelijkaardige opleiding organiseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?