VDAB wil meer Franstaligen in Vlaanderen tewerkstellen

VDAB

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB nodigt de Franstaligen uit Brussel en Wallonië uit om een kijkje te nemen naar haar vacatures. In een interview met La Dernière Heure roept VDAB-baas Fons Leroy de Franstalige Belgen op om in Vlaanderen te komen werken.

In Vlaanderen werken zo'n 2,2 miljoen mensen. Amper 50.000 van die jobs worden ingevuld door Walen. De Brusselaars nemen met 41.000 jobs nog minder in. De VDAB hoopt die cijfers in 2018 serieus op te krikken. Het afgelopen jaar kreeg de VDAB 270.000 jobaanbiedingen binnen.

Charmeoffensief

Om die in te vullen lanceert CEO Leroy een charmeoffensief naar de Franstalige Belgen. In Vlaanderen stond het Vlaamse werkloosheid eind mei op 6 procent, waardoor Franstalige werknemers broodnodig zijn om de vacatures weg te werken.

"Er komen ook enkel maar meer jobs bij. Door de vergrijzing zullen 700.000 Vlamingen tussen 2016 en 2026 plots de arbeidsmarkt verlaten", aldus Leroy. "Daarom dus een warme oproep aan de Franstaligen: kom bij ons werken. Vlaanderen heeft jullie nodig."

Sinds enkele jaren werkt de VDAB nauw samen met de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris. Vorig jaar werden zo 1.210 Brusselse werkzoekenden door naar VDAB, vier keer meer dan het jaar voordien. Een rechtstreeks resultaat van die uitgebreide samenwerking, vindt Leroy. Eerder lanceerde de VDAB ook al een succesvolle campagne met Vincent Kompany.

Brussels Airport House

"Elk Gewest voert in functie van haar kwaliteiten een andere politiek om jobs te creëren. Brussel bijvoorbeeld heeft een veel jongere bevolking. Het is dan ook logisch dat de Brusselse regering zich op jonge werkkrachten focust. En ook in Vlaanderen komen die ambitieuze werkkrachten van pas", aldus Leroy.

"VDAB en Actiris richtten samen bijvoorbeeld het Brussels Airport House op. Bedoeling is dat VDAB de jobaanbiedingen voor de luchthaven van Zaventem kenbaar maakt, Actiris vult die dan in", legt de VDAB-baas uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?