| Het team achter Bike for Brussels stelde donderdag een nieuwe routeplanner voor op maat van de Brusselse fietsers.

Vermijd kasseien met deze nieuwe routeplanner

Len Buggenhout
27/07/2018

Voor wie niet graag over kasseien of langs drukke wegen fietst, is er nu de Bike for Brussels routeplanner. Op basis van je wensen stippelt die de snelste dan wel de meest ontspannen route uit. Het studentenproject werd voorgesteld op de Demoday van een zomerkamp voor Belgische codeurs.

Al voor de achtste keer organiseerde Open Knowledge België de afgelopen maand de zomerstage Open Summer of Code voor studenten aan Belgische universiteiten en hogescholen. In vier weken tijd moeten zij, samen met een ervaren coach, een applicatie ontwikkelen voor de partnerorganisatie waaraan zij gekoppeld zijn. De presentatie van de applicaties gebeurde in Thurn & Taxis.

Met 17 projecten en 74 studenten is deze editie van het coderingskamp groter dan ooit. En de organisaties zijn niet van de minste: onder meer de Europese Commissie, de NMBS, de provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en de VDAB tekenden present.

Routeplanner voor fietsers

Een van de organisaties is Bike for Brussels. Samen met drie studenten ontwierpen ze een routeplanner op maat van de Brusselse fietser.

Volgens de makers is fietsen in onze chaotische hoofdstad immers een stresserende aangelegenheid. Naast start- en eindpunt van je tocht kan je op de net gelanceerde website ook nog enkele andere parameters aanvinken. Zo kan je aanduiden of je de snelste route wil nemen of toch liever enkel langs rustige straten fietst. Of misschien wil je wel enkel langs fietsnetwerken. De website geeft dan tevens aan of je onderweg kasseien zult tegenkomen en of je weg bijvoorbeeld heuvelachtig is.

Een app is er (nog) niet, maar de website is wel al aangepast aan het gebruik op de smartphone.

opensummerofcode_qcontrol

| Qcontrol maakt het voor inspecteurs van de MIVB eenvoudiger om bijvoorbeeld mankementen aan bus- of tramhaltes door te geven.

MIVB en Brussel Mobiliteit

Voor de MIVB werd dan weer een interne tool ontwikkeld. Inspecties van alle bus-, tram- en metrohaltes door MIVB-medewerkers gebeurden tot vandaag namelijk nog met een papieren formulier. Dankzij Qcontrol kan dat voortaan via een webapplicatie. Zo komen alle gegevens over bijvoorbeeld mankementen sneller op de juiste plaats terecht.

In samenwerking met Brussel Mobiliteit ontwikkelde een ander team van studenten een instrument dat alle inconsistenties op de Brusselse wegenkaarten kan opsporen. De applicatie Road Completion vergelijkt daarvoor openbare gegevens met die van het Gewest en brengt zo onregelmatigheden aan het licht, zoals verkeerde straatnamen of een foutieve aanduiding van eenrichtings- of tweerichtingsverkeer. Deze problemen kunnen op deze manier sneller worden aangepakt. ​​​

Open source

Eén ding staat evenwel voorop bij deze projecten: de ontwikkeling van al de applicaties moet in volledige openheid en transparantie tot stand komen. Dit betekent dat na afloop van het coderingskamp de gebruikte data en documenten en de geschreven code voor iedereen vrij toegankelijk moet blijven. Om er zelf mee aan de slag te kunnen gaan, of om er nadien nog dingen aan te verbeteren.

opensummerofcode

| Enkele studenten zijn vlijtig aan het coderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Samenleving, Codering, Open Summer of Code, MIVB, Bike for Brussels, Brussel Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni