Vertrek Delhaize: ‘Een zware slag voor de Brusselse economie’

© PhotoNews
| Delhaize verlaat de hoofdzetel van de winkelketen aan de Osseghemstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Het vertrek van het hoofdkantoor van Delhaize uit Sint-Jans-Molenbeek zorgt voor heel wat teleurstelling. Volgens politici is dit het zoveelste alarmsignaal. “De verhuis zal niet enkel nefaste gevolgen hebben voor de Brusselse economie, maar ook voor de werkgelegenheid.”

“Ik betreur ten zeerste het vertrek van Delhaize uit Molenbeek,” reageerde huidig burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux (PS) eerder op het nieuws. “Maar ik begrijp de redenen.”

De aankondiging maakt Molenbeeks schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) naar eigen zeggen 'zeer triest'. "Ik vind dit emotioneel heel moeilijk omdat Delhaize als het ware samen met Molenbeek gegroeid is," vertelt hij aan BRUZZ. "We hebben vaak grote inspanningen gedaan voor Delhaize en hun site was ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Dat zal in het bedrijventerrein in Kobbegem minder het geval zijn."

Werkgelegenheid

Voormalig burgmeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) beschouwt het vertrek van Delhaize een grote klap voor de Brusselse economie. Zij betreurt het gebrek aan initiatief van het Brussels gewest op dat vlak.

“In een concurrentiestrijd tussen de gewesten is Brussel vaak de verliezer,” aldus Schepmans. “Het is al jaren dat de Brusselse kamer van koophandel Beci de alarmbel luidt en aandacht vraagt voor de bezorgdheden van werkgevers, zoals mobiliteit en administratieve vereenvoudiging.”

Volgens Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) is het vertrek van Delhaize onrustwekkend. “Na de intentieverklaring van Leonidas om het gewest te verlaten, is dit een alarmsignaal. De verhuis zal niet enkel nefaste gevolgen hebben voor de Brusselse economie, maar ook voor de werkgelegenheid.”

Toekomst site

In een reactie op het nieuws liet Brussels minister voor Werk en Economie Didier Gosuin (Défi) weten dat hij op donderdag samen met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) enkele voorstellen zal doen in verband met de toekomst van de site. Ook Actiris en Delhaize zullen over een tweetal weken samen overleggen, klinkt het.

Op maandag werd bekend dat de hoofdzetel van Delhaize De Leeuw vanaf 2020 naar de gebouwen van de Persgroep, op een bedrijventerrein in Kobbegem, zal verhuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?