Gewest gaat Delhaize Molière niet klasseren

© Google

De Brusselse regering heeft beslist om de voormalige Delhaize Molière niet te klasseren. De gemeente Elsene vroeg om de klassering van het gebouw.

In de Waterloosesteenweg moet de voormalige Delhaize Molière plaatsmaken voor een wooncomplex. Maar dat is niet naar de zin van heel wat buurtbewoners. De gemeente Elsene vroeg het Gewest om het gebouw te klasseren. Daar gaat de Brusselse regering niet op in.

Die beslist om het complex niet te klasseren, en baseert zich op een advies van de Directie Monumenten en Landschappen, die zich baseerde op een advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML). Die oordeelde in november vorig jaar al dat de waarde van het erfgoed te min is.

Volgens de KCML heeft het Molièrecomplex, ontworpen door de bekende Art Nouveau-architect Aimable Delune, wel een historische waarde, maar zijn er teveel aanpassingen aangebracht aan het gebouw. Zo werd het gebouw een schaatsbaan, een garage en een supermarkt, waardoor een deel van de oorspronkelijke architecturale waarde verloren is gegaan door de verschillende architecturale aanpassingen.

Hoe dan ook raadt de KCML niet aan dat het gebouw gesloopt wordt. Een reconversie zou mogelijk moeten zijn, al gaat het Gewest daar niet mee akkoord.

Vorig jaar maakten artiesten nog gebruik van de voormalige Delhaize Molière om er een "streetartpaleis" van te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?