| Nieuwstraat (archief)

Voorraadtekort dreigt voor handelaren tijdens feestdagen

© Belga
14/11/2021

Drie kwart van de handelaars heeft door bevoorradingsproblemen de voorraden niet zoals andere jaren kunnen aanvullen in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. Veel handelaars vrezen dat ze in die belangrijke verkoopperiode tot een kwart omzet, en sommigen zelfs de helft, zullen verliezen.

Dat besluit ondernemersorganisatie NSZ uit een rondvraag bij 256 handelaars.

De leveringen laten vaak op zich wachten. "We stellen dit vast in vrijwel alle sectoren. Of het nu gaat om vrijetijdsbesteding, speelgoed of zelfs meubelen: detailhandelaars zitten min of meer in hetzelfde schuitje", zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

En de voorraadtekorten dreigen aan te slepen, want bij meer dan zeven op de tien handelaars is de leveringstermijn minstens twee maanden of is die onbepaald. "Het is dan ook duidelijk dat het voor detailhandelaars moeilijk is om een planning op te maken."

"We zien nu al een verlies van maximaal 25 procent voor acht van de tien detailhandelaars, maar als de situatie aanhoudt tot aan de vooravond van de feestdagen, kan het verlies voor een derde van hen oplopen tot 50 procent van hun omzet", verwacht het NSZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni