| Vervoersmaatschappij MIVB plaatste in juni meer dan 2.000 zonnepanelen op de daken van twee van haar gebouwen (archiefbeeld)

Voortaan minder subsidie voor zonnepanelen in Brussel

SDS
© BRUZZ
12/01/2021

Wie in Brussel zonnepanelen laat installeren, krijgt voortaan minder groenestroomcertificaten voor de opgewekte stroom. Zo wil het Gewest het systeem betaalbaar houden, na een advies in die zin van energieregulator Brugel. In Vlaanderen en Wallonië werden de certificaten al in 2014 afgeschaft.

Het zat er al een tijdje aan te komen: het aantal groenestroomcertificaten voor nieuwe zonnepanelen wordt teruggeschroefd.

Concreet daalt de hoeveelheid groenestroomcertificaten met 20 tot 46 procent, dit afhankelijk van de vermogenscategorie van de installatie. Er zijn voortaan vijf in plaats van twee vermogenscategorieën, gaande van minder dan of gelijk aan 5kWp tot hoger dan 250kWp.

Al in 2018 adviseerde Brussels energieregulator Brugel een stevige vermindering van het aantal uitgereikte groenestroomcertificaten. Dit werd echter afgeblokt door toenmalig minister van Energie Céline Fremault (CDH).

Lagere prijs zonnepanelen

De daling van het aantal toegekende attesten werd daarna trouwens ook opgenomen in het huidig Brussels regeerakkoord, doordat de kostprijs van zonnepanelen voor particulieren verder bleef afnemen. Fremaults opvolger Alain Maron (Ecolo) vroeg daarover advies aan de Raad van State.

Die dalende aankoopprijs noemt Leefmilieu Brussel nu inderdaad ook als reden om de subsidievermindering te verantwoorden. Ook is de productiviteit van de zonnepanelen intussen gestegen, net als de verkoopsprijs van groenestroomcertificaten op de markt door de toegenomen vraag van elektriciteitsbedrijven.

Een lagere subsidie moet het evenwicht tussen vraag en aanbod aan groenestroomcertificaten op de markt garanderen.

Aankoop na zeven jaar gerecupereerd

Vanwege die drie factoren kan de aankoop van zonnepanelen ook nu nog altijd in zeven jaar gerecupereerd worden, zegt Pascale Hourman, woordvoerster van Leefmilieu Brussel. Dankzij de groenestroomcertificaten krijgt de burger meer geld terug dan de investering voor de panelen, vooral omdat zijn elektriciteitsfactuur drastisch daalt.

Bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) stelde de invoer van de verminderde subsidie al twee keer uit, de tweede keer vanwege de gevolgen van de coronacrisis en de eerste lockdown op de installatie van al bestelde panelen. Dat uitstel liep eind 2020 af, sinds januari geldt dus de nieuwe regel.

De subsidiedaling is enkel van toepassing op de nieuwe installaties. Ze heeft dus geen terugwerkende kracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Milieu, zonnepanelen, zonne-energie, zonnekaart, Leefmilieu Brussel, hernieuwbare energie, groenestroomcertificaten, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni