| wAnderCoop in Anderlecht

wAnderCoop, nieuwe coöperatieve supermarkt in Anderlecht

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/02/2021

Na Bees Coop in Schaarbeek is er nu ook een tweede volledig coöperatieve supermarkt in het Brussels gewest. Ook bij wAnderCoop werken de leden elke maand enkele uren in de winkel.

wAnderCoop is open sinds 15 januari, maar communiceerde nu pas over zijn lancering. De supermarkt biedt zowel voedingswaren als verzorgings- en onderhoudsproducten aan. Vaak maar niet altijd gaat het daarbij om bioproducten. “We vinden het ook belangrijk om met lokale producenten te werken, zelfs al zijn die niet bio,” legt Karen De Pooter van wAnderCoop uit.

Het initiatief, dat geïnspireerd is op het Schaarbeekse Bees Coop, gaat uit van vijf vrouwen die vonden dat er in Anderlecht geen alternatief bestond voor de klassieke grootdistributie.

Drie dagen per week

Bijzonder aan het concept is dat het om een coöperatieve formule gaat. Dat betekent dat de klanten ook mede-eigenaar worden én werken in de winkel. Lid worden kan via een eenmalige bijdrage van 100 euro. Elk van de ondertussen 270 leden gaat ook drie uur per maand aan de slag in de winkel. “Tenzij dat om persoonlijke redenen moeilijk ligt,” vertelt De Pooter.

De formule verschilt daarmee van die van Färm, een coöperatieve supermarktketen die met leden en met grote investeerders werkt en waar lidmaatschap geen voorwaarde is om te winkelen.

De – in oppervlakte nog bescheiden - supermarkt bevindt zich in de Saïolaan 16, dichtbij metro Veeweide. De winkel is open op vrijdagnamiddag, op zaterdag en zondag.

Meer info vind je op de website van wAnderCoop.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni