Werknemers Audi Brussel krijgen bonus van 4.648 euro

Audi Brussels
© Photonews
| Audi Brussels
© Photonews
| Audi Brussels

De werknemers van Audi Brussels ontvangen voor 2021 een bonus van 4.648 euro bruto, bevestigt woordvoerder Peter D'hoore donderdag bij de voorstelling van de jaarcijfers van de Audi-groep. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2020, maar ook meer dan voor de coronapandemie uitbrak. De premie is gelinkt aan de winst van de groep en aan de interne prestaties bij Audi Brussels.

"Het is een teken van waardering voor ons personeel," aldus de woordvoerder, want 2021 was geen gemakkelijk jaar voor de autofabrikant. De productie lag meer dan eens stil door het wereldwijde tekort aan computerchips en door coronabesmettingen. Toch werden er in Brussel iets meer auto's geproduceerd dan het jaar voordien, tot 43.866 in totaal.

Het chiptekort blijft ook dit jaar nog aanslepen, luidde het donderdag vanuit het hoofdkwartier in Ingolstadt, maar het is nu wel beter beheersbaar. De productie in januari en februari verliep vlot, aldus financieel directeur Jürgen Rittersberger, en hij verwacht dat de situatie nog verder zal verbeteren.

Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne dreigt daarentegen nieuwe problemen voor de autoproductie op te leveren. Dat land is immers een belangrijke leverancier van kabelbomen, en levert ook aan Audi. Voorlopig probeert men nog te produceren in Oekraïne, terwijl leveranciers in andere landen hun kabelproductie uitbreiden. Maar over de lange termijn heerst nog veel onzekerheid.

"Het is nog te vroeg om de impact voor het hele jaar in te schatten," verklaarde CEO Markus Duesmann, die verwees naar de dagelijks gewijzigde geopolitieke situatie. De groep geeft dan ook geen prognoses vrij voor de rest van het boekjaar.

Audi Brussel wordt niet rechtstreeks beleverd vanuit Oekraïne. Onrechtstreeks kan er wel een impact zijn, als ook leveranciers getroffen zouden worden. Maar voorlopig produceert de fabriek in Vorst nog op zijn volle capaciteit, met twee ploegen vijf dagen per week, aldus de woordvoerder.

Bij Audi Brussels worden enkel elektrische wagens gemaakt: de luxe-SUV e-tron en ook de variant e-tron Sportback. In 2026 start de productie van de Q8 e-tron. Het moederbedrijf beklemtoonde donderdag nog eens dat de toekomst van Audi helemaal elektrisch is. Vorig jaar steeg de verkoop van elektrische wagens alvast met 60 procent.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?