| Huis te koop

Woning kopen in Brussel vaak interessanter dan in Vlaanderen

FDR
© BRUZZ - Belga
03/10/2019

Als Vlaanderen de afschaffing van de woonbonus doorvoert, is de Vlaming financieel slechter af dan de Brusselaar, tot op zekere hoogte althans. Dat berekende Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, die zijn berekeningen deze ochtend ook op Twitter gooide.

Wie in Brussel een woning koopt van om en bij de 250.000 euro zal daar in Brussel 9.375 euro registratierechten op betalen, in Vlaanderen al gauw 15.000 euro. Met andere woorden, de Brusselse koper is beter af dan zijn Vlaamse collega.

Maar het omslagpunt ligt om en bij de 400.000 euro. Voor woningen boven dat bedrag betaal je in Brussel al 4.125 euro meer dan in Vlaanderen.

tweet Michel Maus

Brussels 'abattement'

Aan de oorsprong van dat gewestelijke verschil ligt het Brusselse 'abattement', de vrijstelling van registratierechten. Een Brusselaar betaalt sinds 2017 bij de aankoop van zijn eerste woning géén registratierechten op de eerste schijf van 175.000 euro.

Op het deel van de aankoopprijs dat daar eventueel boven ligt, betaal je 12,5 procent registratierechten. Daardoor zijn kleinere woningen in Brussel fiscaal interessanter dan in Vlaanderen, waar je altijd registratierechten betaalt, en over het hele bedrag.

In Vlaanderen gaat de regering Jambon I nu ook de registratierechten verlagen, van 7 procent naar 6 procent. Maar een vrijstelling op een bepaald deel van de registratierechten komt er niet. Daardoor profiteren duurdere woningen fiscaal meer van die verlaging dan goedkopere woningen. In Brussel is dat net andersom, omwille van het abattement.

Vastgoed Huis te koop woningprijs Sint-Gillis

| Huis te koop in Sint-Gillis.

Bredere context

“Vandaar het omslagpunt voor woningen tussen 300.000 euro en 400.000 euro” zegt Michel Maus, VUB-professor fiscaal recht aan BRUZZ. “Je moet die regionale verschillen wel binnen een bredere context zien” aldus Maus. “Want in Brussel is bijvoorbeeld ook de gewestbelasting op de inkomens met 0.5 procent gedaald, wat dan weer een ander bijkomend fiscaal voordeel is ten aanzien van Vlaanderen."

In Vlaanderen komt er bovenop de verlaging van de registratierechten ook nog een jobkorting voor lage inkomens. Wat dan ook weer die duurdere registratierechten compenseert.

Slaan en zalven

Michel Maus is wel een voorstander van de geplande afschaffing van de woonbonus. "Het is een verhaal van slaan en zalven", zegt hij aan Belga. "Eerst moet je zware registratierechten betalen, en nadien krijg je gedurende de volgende jaren een fiscaal cadeautje terug in de vorm van een woonbonus. Ik denk dat de mensen die een woning kopen, hun geld beter kunnen gebruiken op het moment dat de woning wordt aangekocht."

Maar Maus pleit voor in ruil wel voor een basisvrijstelling zoals in het Brussels gewest, waar tot 175.000 euro is vrijgesteld van registratierechten voor een woning met een waarde tot 500.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, woonbonus, registratierechten, aankoop

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni