Podcast

Alexia Bertrand (MR) in A La Carte: 'Brussel zou kampioen kunnen zijn in duurzame bouw'

© BRUZZ
17/02/2022

Vanuit de oppositie roept MR-fractieleidster Alexia Bertrand (MR) de Brusselse regering op de "hoogste registratierechten van Europa" (12,5 %) te verlagen. "Wij zouden de kampioen kunnen zijn inzake duurzame bouw."

Bertrand ergert zich aan de torenhoge schuldgraad van het Brussels gewest, maar neemt het tegelijk op voor de Open VLD-minister in de regering: "Mijn diepste overtuiging is dat het nog veel erger zou zijn zonder Sven Gatz op Begroting. Hij probeert op zijn minst transparantie te geven, maar het beleid om de schulden op te stapelen gaat al vijftien jaar in dezelfde richting."

Als de Franstalige liberalen in het Brussels gewest aan de macht zouden komen, willen zij allereerst werk maken van tewerkstelling. Dat kan onder andere door de registratierechten ("de hoogste van Europa") drastisch te verlagen en te koppelen aan renovatie en duurzaamheid. "Zoals in Vlaanderen. Het ontbreekt Brussel aan visie. Het moet zijn troeven uitspelen en een domein kiezen om te excelleren," zegt ze. "Maar de remmende factor is een gebrek aan leiderschap."

Over met wie ze na de volgende verkiezingen wil meebesturen is Bertrand duidelijk: "Met Open VLD om te beginnen." Maar ook: "Wij zijn een coalitieland en wij werken vandaag al federaal samen met de PS en Ecolo. Je moet compromissen kunnen sluiten, want anders zal je nooit in een regering zitten."

De MR is in Brussel al lang niet meer de partij van de automobilisten. "Wij zijn altijd grote voorstanders geweest van de metro en we zijn zeker aanhangers van zachte mobiliteit geworden." Toch blijft MR gekant tegen een Brusselse kilometerheffing omdat ze "pendelaars zou penaliseren die Brussel nodig heeft, zoals leraren en verpleegsters, en ten tweede zou ze ook de belastingsdruk voor de Brusselaars zelf nog verhogen. Dat hebben wij niet nodig."

In Sint-Pieters-Woluwe, waar Bertrand gemeenteraadslid is, heeft MR eind 2021 een tijdlang dwarsgelegen toen de - perfect drietalige - Gerda Postelmans (Ecolo/Groen) met Vlaamse roots de nieuwe schepen van Cultuur zou worden. Bertrand verdedigt die houding vandaag met: "Een schepen moet toch een zekere affiniteit hebben met de materie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , À la carte , Brussel , Politiek , Alexia Bertrand , registratierechten , leiderschap , overheidsfinanciën

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni