Zoektocht naar nieuwe site Leonidas verloopt moeizaam

© PhotoNews
| Leonidas chocolade in Brussel.
Updated: 06-03-2020 - 08:21

Leonidas zoekt naar een locatie in het Brussels Gewest waarop het bedrijf al zijn activiteiten kan verenigen. De regering legde vier opties voor, maar het praline- en chocolademerk wees ze allemaal af. Te klein, te duur of onrealiseerbaar binnen de gewenste termijnen.

Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) op een vraag van Gaƫtan Van Goidsenhoven (MR) in de parlementaire commissie Economie.

Leonidas produceert zijn pralines momenteel in Anderlecht op de Jules Graindorlaan. Het pralinemerk wil nieuwe chocoladelijnen lanceren en moet het aantal werkshiften uitbreiden van drie naar vijf. Maar op de huidige locatie kan het pralinemerk niet uitbreiden. Het Belgische bedrijf zoekt daarom een terrein van 4 hectare groot in een industriƫle zone in Brussel.

20200305_LEONIDAS_JULES_GRAINDORSTRAAT
© Google Streetview
| De huidige hoofdzetel in de Jules Graindorlaan.

Op die nieuwe site wil Leonidas een gloednieuwe hoofdzetel en fabriek uit de grond stampen. Daarvoor heeft de chocoladeproducent 26 miljoen euro veil. Tegen het einde van 2025 hoopt Leonidas zijn nieuwe uitvalsbasis te betrekken.

De Brusselse regering stelde vier mogelijkheden voor: de Darwinsite achter Basilix in Ganshoren, Schaarbeek-Vorming, de vroegere site van uitgeverij Gallimard in Haren en de voormalige site Brussel X in Anderlecht vlakbij de huidige fabriek van Leonidas.

Eind maart opnieuw overleg

Maar geen van de vier opties voldeed aan de eisen van het pralinemerk. Ofwel waren de voorgestelde terrein te klein (Gallimard en Darwin), te duur (Brussel X) of onmogelijk realiseerbaar binnen de gewenste termijnen (Schaarbeek-Vorming).

Volgens Citydev, de ontwikkelingsmaatschappij van het Gewest, zijn er geen andere vrije sites in de portefeuille van het Gewest. De Brusselse regering, die de hoogste prioriteit heeft gegeven aan het dossier, zit eind maart opnieuw samen met de directie van Leonidas om een oplossing te zoeken.

Update: Leonidas zelf laat in een reactie op dit artikel weten dat het zeker voor januari 2021 nog geen belissing zal nemen over een nieuwe locatie voor de productie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?