Een klas in het Institut des Dames de Marie/Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe

| Een klas in het Institut des Dames de Marie/Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Eenvoudig Nederlands

Kleuters in grote steden spreken minder goed Nederlands dan anderen

Glodie Mungaba
© BRUZZ
17/01/2023

Kleuters in de grote steden spreken minder goed Nederlands dan kleuters in de rest van Vlaanderen. Dit was het resultaat van een groot taalonderzoek. In het Brussels Gewest heeft 25 procent van de kleuters extra hulp nodig op vlak van taal.

Elk jaar wordt de taaltest gemaakt. Deze test heet de 'KOALA-test'. Sinds vorig jaar wordt het onderzoek gedaan bij vijfjarigen in de derde kleuterklas. Volgens de resultaten uit de test heeft 14 procent van de kleuters extra hulp nodig voor de Nederlandse taal.

Vorig jaar had 15 procent van de kleuters moeite met de Nederlandse taal. Dit was het allereerste onderzoek.

Ondersteuning en begeleiding

Kinderen in grote steden hebben meer moeite met het Nederlands dan in de rest van Vlaanderen. In Antwerpen heeft 29 procent van de kinderen extra ondersteuning nodig. In Gent gaat het om 23 procent, in het Brussels Gewest komt het totaal op 25 procent.

Extra acties

Het onderzoek toont ook dat kinderen minder goed Nederlands spreken. Het komt als ze op een school zitten met veel andere kinderen die geen Nederlands thuis spreken. Daarom wil Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA) iets doen.

"Als één op de vier kleuters te weinig Nederlands begrijpt, is dat heel negatief voor alle kinderen in die klas. We moeten extra acties ondernemen."

Minister Weyts wil dat ouders hun kinderen na schooltijd Nederlands laten praten. De minister denkt nog na over wat er moet gebeuren met de ouders die dat niet doen. Daarover bestaat nog geen akkoord.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni