Reuzen komen tot leven tijdens het Carolus V Festival

© Mardaga
| Aartshertogin Isabella in de tuinen van het Coudenbergpaleis, begin 17de eeuw.

Het Carolus V Festival brengt de bezoekers voor de zevende keer terug naar de Renaissance en zijn wetenschappelijke en culinaire geschiedenis. De naam Carolus V verwijst naar keizer Karel, de machtigste heerser uit de 16e eeuw, die zijn hoofdverblijf in Brussel had. Dit jaar brengt het festival ook de reuzen en al hun mythes terug tot leven met de tentoonstelling "Reuzen! " in het Coudenbergpaleis van 17 mei tot 2 september.

De tentoonstelling Reuzen! is een realisatie van het Centre Albert Marinus met de medewerking van het Maison des Géants en vindt plaats in het ondergrondse en archeologische Coudenbergpaleis. Voor de gelegenheid brengt het Centre Albert Marinus publicaties, foto's en oude gravures samen om het publiek vertrouwd te maken met de reuzen. Er zullen ook reuzen aanwezig zijn.

Uit de archieven blijkt bijvoorbeeld dat er in onze regio, de Nederlanden, al sprake was van reuzen in de 15de eeuw. Op zondag 3 juni is er een Family Day. Kinderen en hun ouders kunnen er kennismaken de personages uit de gekende Ommegang-stoet, een les kruisboogschieten, een historisch buffet uit de 16de eeuw of een workshop zythologie rond de geschiedenis en samenstelling van bier.

In het Coudenbergpaleis is er voor de jongsten van 1 juli tot 2 september ook nog een ondergrondse zoektocht naar de schat van het Gulden Vlies waarbij het klein Keizer Kareltje hulp nodig heeft om de code te kraken van de schatkist met daarin de ketting van de Orde van het Gulden Vlies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?