Vandaag snijdt The Brussels Art Fair, kortweg Brafa, haar 64e editie aan. In het gebouw van Tour&Taxis tekenen tot en met zondag 3 februari 133 kunstgalerijen uit 15 landen, waaronder 84 Belgische en 16 nieuwkomers, present. Onder de nieuwelingen is de Londense Cortesi Gallery, die werken presenteert van Yves Klein en Enroco Castellani.

De kunst- en antiekbeurs, één van de oudste ter wereld, presenteert zich dan ook met de nodige fierheid onder de leus 'Art without Frontiers', kunst zonder grenzen. Eregasten dit jaar zijn de de "anti-art"-Britten Gilbert&George, van wie vijf grootschalige fotomontages worden aangeboden.

Brafa biedt traditioneel een eclectisch aanbod, en dat is deze editie niet anders met "een spectrum gaande van antiek, artefacten uit Azië en Oceabië, Renaissanceschilderijen, juwelen, meubilair en vele ander waardevols.

Eerste editie Frankenstein

Wat de schilder- en beeldhouwkunst betreft, het aanbod varieert van Oude Meesters (Pieter Brueghel de Jong, Frans Francken II, Rembrandt) over Modernen (Odilon Redon, Pablo Picasso, Fernand Léger, Thomas Moore, Karel Appel, Frida Kahlo) en Belgische iconografische schilders (Gustave van de Woestyne, Henri Michaux, Emile Claus, Valerius de Saedeleer, Leon Spilliaert, René Magritte, Paul Delvaux) tot Hedendaagse Kunst (Kenneth Nolan, Niki de Saint-Phalle, Gerhard Richter).

In het boekenaanbod valt een eerste editie van de gothic novel 'Frankenstein or the Modern Promotheus' van Mary Wallstonecraft op. Het stripverhaal heeft (uit-)eindelijk zijn statuut als negende kunst waargemaakt.

Strips

Galerij Huberty & Breyne biedt originele prenten aan van onder anderen Peyo, Gotlib, Jijé, Tardi en Vandersteen. Van de geestelijke vader van Suske en Wiske staat een kaft van het album 'Het Spaanse spook' (1952) te koop. Kuifje-liefhebbers moeten bij de Belgian Comic Strip Gallery zijn voor originele platen in oost-Indische inkt uit 'De krab met de gulden scharen' en 'Het zwarte goud'.

Onder de aanwinsten die de Koning Boudewijnstichting de bezoekers toont, is een rapier dat Karel I van Engeland in 1630 schonk aan Pieter Paul Rubens, als "dank voor bewezen diensten". Rubens liet zich als diplomaat niet onbetuigd en trad onder meer op als bemiddelaar in het conflict tussen Spanje en Engeland in de Dertigjarige oorlog, waarvoor hij ook door Karel I geridderd werd.

Het stuk, dat zowel een historische als een artistieke waarde heeft, is recentelijk gerestaureerd. Na afloop van Brafa gaat het zwaard in langdurige bruikleen naar het Grand Curtius in Luik.

Magritte

Om haar honderdste verjaardag te vieren stelt ROCAD.be, de Royal Chamber of Art Dealers, een veertigtal werken uit private collecties tentoon die in de loop van haar geschiedenis door leden van de Chambre Royale aan particulieren zijn verkocht. Onder die bezienswaardigheden: twee werken van René Magritte, een portret van Henri Evenepoel en een Chinese Bodhissatva uit de zesde eeuw.

Een dagticket voor de beurs kost 25 euro, maar er gelden kortingen tot gratis inkom voor jongeren en voor groepsbezoeken. Vorig jaar tekende de beurs met 65.000 bezoekers een record op.
Meer info op het webadres www.brafa.art.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo, BRAFA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni