Lovende reacties op Kanal Brut: ‘Bezoekje meer dan waard’

© Saskia Vanderstichele

Nog voor de opening van de nieuwe cultuurtempel Kanal, zijn critici al lovend over de tijdelijke expo Kanal Brut. Vooral de locatie spreekt tot de verbeelding. ‘De voormalige Citroën-garage blinkt van trots, en terecht,’ aldus De Morgen.

De definitieve opening van Kanal (met zijn volledige naam Kanal – Centre Pompidou) is pas voor eind 2022, maar dit weekend kan je naar de opening van de tijdelijke expo Kanal Brut. Je ziet er onder meer werk van Jean Prouvé, Toyo Ito en enkele Brusselse kunstenaars.

Die tijdelijke expo is alvast een schot in de roos, als we de critici van verschillende kranten mogen geloven.

Gebouw als troef

De belangrijkste troef van het gloednieuwe museum is de locatie zelf, de iconische Citroëngarage aan het Saincteletteplein. Die werd tijdelijk omgetoverd tot exporuimte, maar zonder de geschiedenis van de plek te willen uitwissen. Zo zijn er werken te zien die bijna naadloos opgaan in de omgeving, zoals Compression "Ricard", de geplette auto van Franse beeldhouwer César. 

“De ruwe opzet, de speelsheid waarmee de curator te werk is gegaan, de injectie aan hoogwaardige kunst en uiteraard de prachtige architectuur als werkkader. Die som der delen maakt een bezoekje aan Kanal meer dan de moeite waard,” aldus De Morgen.

Volgend jaar starten de grote werken aan het museum, en dan zal het gebouw een hele transformatie ondergaan. La Libre ziet deze expo dus als een buitenkans. "We zien de oude citroëngarage zoals nooit tevoren, en zo zullen we ze ook nooit meer zien," staat er in de krant te lezen. 

'Hoogwaardige kunst'

Ook de werken zelf, van kunstenaars als Tinguely, Calder, Broodthaers en Sol LeWitt, laten de critici niet onverschillig. "Kanal Brut heeft een hoog pop-upgehalte, maar haalt ook een vloot aan hoogwaardige kunst naar Brussel", schrijft De Standaard.

Zelfs tot in Limburg wordt er enthousiast gereageerd. "Het openingsaanbod van tentoonstellingen onder de titel Kanal Brut wekt in ieder geval meer dan positieve verwachtingen," aldus Het Belang Van Limburg.

Openingsweekend Kanal Brut, za 5/05 - zo 6/05, Kanal 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?