'Mondo Cane' komt na Biënnale Venetië ook naar Brussel

 

 

In het Elsense kunstenhuis La Loge werd op dinsdag de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië voorgesteld. Het internationaal gereputeerde Brusselse kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys zal er, onder het curatorschap van La Loge-directrice Anne-Claire Schmitz, zijn Mondo Cane voorstellen. Na de Biënnale komt dat werk ook nog naar Bozar.

De Biënnale van Venetië is wereldwijd zowat het meest prestigieuze en drukst bezochte evenement in de hedendaagse kunstenscene. De selectie van Jos De Gruyter en Harald Thys werd dit jaar beslist door de Franse gemeenschap. Die beslissing kon bij bekendmaking nog rekenen op kritiek van enkele (Nederlandstalige) museumdirecteurs, omdat het Brusselse duo Nederlandstalig is.

Ontspoord openluchtmuseum

Mondo Cane verwijst naar de gelijknamige film uit 1962 van Paolo Cavara en Gualtiero Jacopetti, een pseudodocumentaire die een schokkend relaas geeft van de wereld. Het Belgische paviljoen belooft net zo'n soort ontspoord openluchtmuseum te worden, een “portret van een autistische maatschappij waar een terugkeer naar de traditie een verraderlijke ontsnappingsroute blijkt.”

Dat gebeurt via een installatie die bestaat uit een twintigtal grotendeels geautomatiseerde poppen en een reeks van vier pastorale landschapstaferelen.

De robotbewoners van het paviljoen zijn erg divers. Een sitarspeler, een pottenbakster en een spinster tot zelfs schurken, zombies, dichters en psychopaten: ze lijken allemaal in een staat van permanente psychose te verkeren. Doofstom, lijkbleek en angstig verrichten ze een resem repetitieve handelingen, losgezongen van de werkelijkheid. De hedendaagse mens tentoongesteld.

Belgische connectie

Het Brusselse duo wil ook de Belgische connectie eren door van februari tot mei 2020 de tentoonstelling te transporteren naar Bozar. Voor Mondo Cane in het voorjaar naar Venetië reist, kan je zaterdag 26 januari bij La Loge een orgelconcert van Erik Thys bijwonen. Hij schreef een compositie voor het Belgische paviljoen. En ook tijdens Art Brussels (25 > 28/4) is al een preview te zien van Mondo Cane in de Stibbe Lounge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?