Museum Gent geeft betwiste Russische kunstwerken terug

© MSK Gent
| De werken werden tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

De 24 gecontesteerde Russisch avant-gardekunstwerken komen voorlopig niet meer terug naar het MSK. De stad Gent beëindigt de samenwerking met de Stichting Dieleghem, omdat het authenticiteitsonderzoek is stopgezet. Een reeks internationale experten had de echtheid van de werken - die eigendom zijn van het Russische echtpaar Toporovski - in twijfel getrokken.

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent opende op 20 oktober vorig jaar een nieuwe permanente opstelling. In die vernieuwde opstelling werden ook 24 werken van Russische avant-gardekunst opgenomen die in bruikleen werden genomen van de Stichting Dieleghem. Die werken komen normaal in 2020 naar een nieuw museum voor Russische avant-gardekunst in Jette.

Door de commotie over de authenticiteit werd samen met Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz beslist om een expertencommissie op te richten. Maar maandag zette de commissie haar werkzaamheden stop en werd de ontbinding door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bekrachtigd.

'Museum kan werken niet langer exposeren'

"Gezien het onderzoek nu niet meer zal plaatsvinden en gezien de commotie over de authenticiteit van de werken kan het museum deze werken niet langer exposeren," zegt Gents schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) aan BRUZZ.

De stichting Dieleghem, die de werken bezit, had eerder nog verklaard dat er toch een onderzoek naar de echtheid van de werken komt. Dat onderzoek zou er komen in samenwerking met de Stad Gent en het MSK, maar dat gaat dus niet door. "Wij laten de vraag over de authenticiteit van de werken over aan de eigenaar van de werken, de Stichting Dieleghem," zegt Storms.

Stichting Dieleghem verrast

Bij de stichting Dieleghem reageren ze verrast op het nieuws. De voorzitter van de stichting en tevens burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) zei "van niets te weten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?