© MSK Gent | De werken werden tot voor kort tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

Eigenaar Toporovski-collectie laat echtheid Russische werken zelf onderzoeken

VT
© BRUZZ
20/02/2018
Updated: 20/02/2018 18.33u

De Stichting Dieleghem, die eigenaar is van de Russische avant-gardewerken uit de Toporovski-collectie, laat de authenticiteit van de kunst zelf onderzoeken. Dat laat Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de stichting, weten aan BRUZZ. Op maandag raakte bekend dat de expertencommissie die het onderzoek moest uitvoeren er op de eerste dag al de brui aan gaf.

Vorige maand zijn er twijfels ontstaan over de echtheid van Russische kunstwerken uit de collectie van het koppel Toporovski, die in 2020 naar een nieuw museum in Jette zouden komen. Omdat de commotie bleef aanhouden, liet Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) een commissie samenstellen die de werken wetenschappelijk moest onderzoeken. Die commissie werd op de eerste dag al stopgezet.

Nu laat de stichting Dieleghem weten dat ze de werken zelf laat onderzoeken. “We willen de werken grondig laten bestuderen door gerenommeerde chemische labo’s,” zegt Doyen (CDH) aan BRUZZ. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van dat onderzoek bekend zullen zijn.

Volgens Doyen zou het onderzoek gevoerd worden in samenwerking met de Stad Gent en het Museum voor Schone Kunsten (MSK), waar de werken tot voor kort tentoongesteld werden. De Stad Gent besliste echter om de bruikleen van de kunstwerken stop de zetten en dus niet mee te werken aan het onderzoek.

'Commissie had geen wettelijke basis'

De eerste expertencommissie die op initiatief van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) samengesteld werd, was geen lang leven beschoren. Gatz verklaarde dat “de stad Gent, de Stichting Dieleghem en het MSK onaanvaardbare voorwaarden stelden.”

Doyen is het niet eens met die kritiek. Volgens hem had de commissie “geen enkele wettelijke basis.” “Wij hadden ook ernstige vragen bij de manier van werken van de commissie,” zegt hij. Zo wilden de experten volgens Doyen niet in dialoog gaan met Toporovski.

Van onaanvaardbare voorwaarden zijn er volgens Doyen geen sprake. “Wij wilden enkel een duidelijk juridisch kader, alvorens van start te gaan met het onderzoek, dat is toch normaal?”

Hij benadrukt ook dat het om een privécollectie gaat die niet verkocht wordt. “Bovendien hadden ook de stad Gent en het MSK ernstige vragen bij de commissie,” aldus Doyen.

'Geen twijfel over toekomst museum in Jette'

Volgens Doyen bestaat er geen twijfel over de toekomst van het museum in Jette. “Als de werken vals blijken te zijn, zullen we uiteraard de stekker uit het project trekken. Maar, de werken zijn zonder twijfel authentiek, dus dat scenario is zeer onwaarschijnlijk,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Expo, Hervé Doyen, Igor Toporovski, Sven Gatz, Dieleghem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni