docks white cinema BRUZZ 1544

‘Eerder te weinig dan te veel bioscoopzalen in Brussel’

Sara De Sloover
© BRUZZ
26/10/2016

Afgelopen week opende samen met het winkelcentrum ook de bioscoop in shoppingcentrum Docks aan de Van Praetbrug de deuren. Door de White Cinema krijgt de Brusselse bioscoopliefhebber er acht zalen bij. Wie zich afvraagt of er nog wel extra filmzalen nodig zijn, krijgt van filmjournalist Niels Ruëll een volmondig 'ja' te horen.

“Ik ga ervan uit dat er in Brussel wel degelijk plaats is voor nieuwe zalen. In 1960 waren er 126 filmzalen in Brussel, nu blijven er een zestigtal over. Een aantal projecten voor nieuwe bioscopen is niet doorgegaan, zoals de Actor’s Boat van Actor’s Studios. Cinéma Palace, een project voor vier nieuwe zalen, laat ook al jaren op zich wachten.

"Regisseur Luc Dardenne, die mee aan de kar trekt bij Cinéma Palace, mikt met die bioscoop op 180.000 bezoekers per jaar. Volgens hem zijn arthousezalen in Brussel slechts goed voor acht procent van de verkochte bioscoopkaartjes. 92 procent gaat naar UGC en Kinepolis. In vergelijkbare steden als Brussel is dat gemiddeld respectievelijk 15 procent voor arthouse en 85 procent voor de grote blockbusterzalen.”

Voor een deel ligt dat mogelijk aan het aanbod. “Filmverdelers klagen al jarenlang steen en been bij me dat ze een serieus deel van hun arthouse-aanbod niet kwijt kunnen in de bestaande Brusselse zalen.”

Niche
Daar ligt mogelijk ook de niche voor de nieuwe bioscoop White Cinema, die trouwens een nevenproject is van filmverdeler Belga Films. De nieuwe bioscoop wil zich profileren tussen filmhuis en groot multiplex in. Qua comfort, geluids- en beeldkwaliteit is de White Cinema perfect uitgerust, en moeten de zalen niet onderdoen voor die van Kinepolis.

Maar de acht zalen zijn veel kleiner: de grootste zaal telt 188 zitjes, tegenover 628 in de grootste bij Kinepolis, en honderd in de kleinste daar. Ook op het vlak van filmaanbod is het een mix van mainstream en het beste van de arthouse. Ze houden zich voorlopig ver van al te commerciële films.”

Geen popcorn
Omdat het gekraak van chips en popcorn te veel mensen ergert, kiest de White Cinema voor snacks met een “beperkte auditieve prikkeling”. Dat zijn lang geen ordinaire ijspralines: de White Cinema biedt artisanaal ijs, chocolade van Gerbaud, patisserie van Maison Nihoul of Leopold-cuberdons. Terug van weggeweest is de verkoper die voor de vertoning in de zaal zelf zijn lekkers slijt.

“Ook daarmee probeert de bioscoop zich te onderscheiden, zij zijn de enige die dat nog doen,” zegt Ruëll. “Ze hebben ook een bar in het complex, die een wijnkaart heeft en waar je slaatjes van het hippe ‘Les Filles’ kunt eten. Bedoeling is dat het gezellig is en dat mensen er blijven hangen. Ook daarmee onderscheiden ze zich van de Kinepolis.”

Locatie
“Qua locatie zijn ze behoorlijk complementair met het bestaande aanbod. Halverwege tussen het centrum en de Kinepolis op de Heizel, in een buurt waar geen enkele bioscoop meer overbleef. Op Le Stockel in Sint-Pieters-Woluwe na zijn alle wijkcinema’s in Brussel immers verdwenen.”

“Ik ben heel benieuwd of dit gaat aanslaan. Ik juich toe dat er een nieuwe bioscoop komt, maar zelf vraag ik me vooral af of dat shoppingcenter ’s avonds wel voldoende zal leven om filmkijkers binnen te lokken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni